86.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα προσφερθούν το 2022 σε ανέργους μέσω των μέσω 11 νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία θα αντλήσουν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω επτά συνεχιζόμενων δράσεων.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΟΑΕΔ όπου ενημερώθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτη, για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης την τελευταία διετία.

Από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, περίοδο κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη η πανδημία, δημιουργήθηκαν 50.131 νέες θέσεις εργασίας χάρη σε 16 προγράμματα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ.

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα

«Νομίζω ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 42.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τέσσερα και κάτι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μόνο μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και βέβαια ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτές οι πολιτικές αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού στίγματος της συνολικής πολιτικής που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης «αποδεικνύει στην πράξη ότι η μείωση των ανισοτήτων και οι ευκαιρίες στους πιο αδύναμους αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας».

Τα προγράμματα της περιόδου 2020-21 κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις: την τόνωση της απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Χαρακτηρίστηκαν από υψηλό βαθμό απορροφητικότητας, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, όταν είχε διαπιστωθεί ότι δράσεις με υψηλούς προϋπολογισμούς είχαν απορροφητικότητα ακόμα και 3% έως 8%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την εκπόνηση νέων προγραμμάτων και την τροποποίηση παλαιότερων που είχαν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα, επιτεύχθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο αύξηση 17,9% στη δημιουργία θέσεων σε σύγκριση με ολόκληρη την τετραετία 2016-2019, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας.

Σε ετήσια βάση, εν μέσω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ πετυχαίνει τη δημιουργία 33.400 και πλέον θέσεων ανά έτος, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με τις 10.627 θέσεις που δημιουργούνταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την προηγούμενη τετραετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax