Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διπλωματικών επαφών αυτή την εβδομάδα με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων σχετικά με την απαίτηση της Ρωσίας να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στους απεσταλμένους των 57 μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ζμπίγκνιου Ράου δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά απαρίθμησε μια σειρά από συγκρούσεις στις οποίες εικάζεται η εμπλοκή της Μόσχας.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Ράου στην ομιλία του περιγράφοντας τις προτεραιότητες της χώρας του καθώς η Πολωνία ασκεί φέτος την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη».

Η Πολωνία είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που τηρεί πιο επιθετική στάση απέναντι στην αντιμετώπιση αυτού που θεωρεί ως αναθεωρητικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Εκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης εντός και γύρω από την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ράου, καλώντας για «πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, η οποία ήδη μάχεται με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο ανατολικό τμήμα της. Η Ρωσία προσάρτησε το 2014 την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες στη Βιέννη την Πέμπτη θα είναι οι πρώτες αυτή την εβδομάδα στις οποίες θα εκπροσωπηθεί η Ουκρανία, και εκεί μόνο σε χαμηλό επίπεδο πρεσβευτή. Οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Γενεύη την Τρίτη και μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη απέτυχαν να σημειώσουν σαφή πρόοδο.

Το Κρεμλίνο παρουσίασε την Πέμπτη μια ζοφερή αξιολόγηση των συνομιλιών της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αποτυχημένες» και λέγοντας ότι υπήρχε διαφωνία σε θεμελιώδη ζητήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα