Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2016, καταγράφουν οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό θέτουν σε κίνδυνο τις «μεθυστικές αποτιμήσεις» που άφησε η ανοδική πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες αυτή την εβδομάδα να ανακάμψουν δυναμικά, οι επενδυτές εξακολουθούν να διστάζουν να επιστρέψουν στις μετοχές του κλάδου, και δεν υπάρχουν ακόμη σημαντικές ενδείξεις ότι η πίεση στις εταιρείες τεχνολογίας θα υποχωρήσει σύντομα.

Ο δείκτης Nasdaq 100, ο οποίος περιλαμβάνει ορισμένα από τα τεχνολογικά μεγαθήρια της χώρας, υποχωρεί περισσότερο από 4% φέτος, ακόμη και μετά από την ανάκαμψη αργά την Παρασκευή. Ο ευρύτερος Nasdaq Composite Index υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι μετοχές αυτές πλήττονται ιδιαίτερα από την αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Federal Reserve θα αρχίσει σύντομα να αποσύρει το τεράστιο νομισματικό κίνητρο.

Οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων τροφοδοτήθηκαν από στοιχεία αυτής της εβδομάδας που δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά το μέγιστο από τον Ιούνιο του 1982, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Δεκέμβριο κατά το μέγιστο των τελευταίων 10 μηνών, υποδεικνύοντας ότι οι υψηλότερες τιμές μπορεί να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές.

«Ο Nasdaq δεν έκανε καλό ξεκίνημα το 2022», αναφέρει ο Ντάγκλας Πόρτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

«Ο πληθωρισμός έχει φτάσει πολύ ψηλά, σε υψηλά πολλών δεκαετιών, και αυτό έχει γίνει πραγματικά πρόβλημα για την αγορά», δήλωσε ο Ραντι Φρέντερικ, αντιπρόεδρος συναλλαγών και παραγώγων της Charles Schwab & Co. «Πρόκειται να δούμε μια αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μια διέξοδος και η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει να πλήττεται εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός στο μεταξύ».

Ακόμη και με την πρόσφατη αστάθεια, ο τομέας της τεχνολογίας σε γενικές γραμμές παραμένει μακροπρόθεσμα με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τη συνολική αγορά. Ο Δείκτης Ημιαγωγών του Χρηματιστηρίου της Φιλαδέλφειας έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 40% από τις αρχές του 2021, ενώ ο δείκτης τεχνολογίας πληροφοριών S&P 500 αυξήθηκε κατά 27%. Ο συνολικός δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο περίπου 24% την ίδια περίοδο, με ονόματα όπως η Apple Inc., η Microsoft Corp. και η Alphabet Inc. να ξεπερνούν όλες τις επιδόσεις του δείκτη αναφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street