Για επικείμενη «καταστροφική» κρίση στις αερομεταφορές την Τετάρτη προειδοποίησαν οι CEO μεγάλων αμερικανικών επιβατικών και εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, καθώς την ημέρα αυτή πρόκειται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών AT&T και Verizon να θέσουν σε λειτουργία τη νέα τους υπηρεσία 5G.

Οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποίησαν ότι η νέα υπηρεσία C-Band 5G θα μπορούσε δυνητικά να καταστήσει άχρηστο έναν σημαντικό αριθμό αεροσκαφών ευρείας ατράκτου και «θα μπορούσε ενδεχομένως να εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στο εξωτερικό».

«Η συντριπτική πλειονότητα του ταξιδιωτικού και ναυτιλιακού στόλου θα είναι ουσιαστικά ακινητοποιημένη», προειδοποίησαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines και άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει ότι πιθανές παρεμβολές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευαίσθητα όργανα των αεροσκαφών, όπως τα αλτίμετρα, και να επηρεάσουν τις λειτουργίες χαμηλής ορατότητας.

«Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα όπως η χθεσινή, περισσότερες από 1.100 πτήσεις και 100.000 επιβάτες πιθανόν να υποστούν ακυρώσεις, εκτροπές ή καθυστερήσεις», προειδοποίησε.

Απαιτούνται επείγουσες ενέργειες, προσθέτουν οι CEO στην επιστολή που συνυπογράφεται επίσης από τις UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Airways και FedEx Express. «Για να είμαι ειλικρινής, το εμπόριο της χώρας θα σταματήσει».

Η επιστολή, την οποία αποκάλυψε το Reuters, είχε αποδέκτες τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντιζ, τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιγκεγκ, τον διοικητή της FAA Στιβ Ντίκσον και την Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) Τζέσικα Ρόζενγουορσελ.

Airlines for America

Η Airlines for America, το γκρουπ των αεροπορικών εταιρειών που προετοίμασε την επιστολή, αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, όπως και οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η AT&T και η Verizon, που κέρδισαν σχεδόν όλο το φάσμα της C-Band σε δημοπρασία 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, συμφώνησαν στις 3 Ιανουαρίου να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας σε περίπου 50 αεροδρόμια για να μειώσουν τους κινδύνους παρεμβολών και να λάβουν άλλα μέτρα για να μειώσουν τις πιθανές παρεμβολές για έξι μήνες. Συμφώνησαν επίσης να καθυστερήσουν την ανάπτυξη για δύο εβδομάδες, μέχρι την Τετάρτη, αποτρέποντας προσωρινά μια αντιπαράθεση σε ζητήματα ασφάλειας της αεροπορίας.

Οι CEO των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και ο CEO της Boeing, Ντέιβ Κάλχουν είχαν μια μακρά επικοινωνία με τους Μπούτιγκεγκ και Ντίκσον την Κυριακή και τους προειδοποίησαν για την επικείμενη κρίση, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν «να εφαρμοστεί το 5G παντού στη χώρα εκτός από τα περίπου 2 μίλια (3,2 χλμ.) των διαδρόμων των αεροδρομίων» σε ορισμένα βασικά αεροδρόμια.

«Χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν σημαντικές λειτουργικές διαταραχές που θα έχουν αντίκτυπο στους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών, τις εταιρείες, την αλυσίδα εφοδιασμού και την παράδοση των απαραίτητων ιατρικών προμηθειών».

Οι αεροπορικές εταιρείες πρόσθεσαν ότιτα προβλήματα με ακυρώσεις πτήσεων δεν θα περιοριστούν από τις κακές καιρικές συνθήκες μόνο. «Πολλαπλά σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στα αεροσκάφη θα θεωρηθούν άχρηστα προκαλώντας ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που γνωρίζαμε… Οι κατασκευαστές αεροπλάνων μάς ενημέρωσαν ότι υπάρχουν τεράστιες περιοχές όπου πιθανώς να χρειαστεί τα αεροσκάφη να καθηλωθούν στο έδαφος επ’ αόριστον», κατέληξαν στην επιστολή τους που προκαλεί μεγάλο κύμα ανησυχίας για το τι ακριβώς θα συμβεί σε δύο ημέρες στα αμερικανικά αεροδρόμια…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή