Οικονομολόγος συνελήφθη χθες Κυριακή στο Μπαμακό και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου ανακρίθηκε για «τοποθετήσεις ανατρεπτικής φύσης» που «αποθαρρύνουν» τον πληθυσμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο συνήγορός του.

Ο Ετιέν Φακαμπά Σισοκό είναι καθηγητής οικονομίας σε πανεπιστήμιο και ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Μάλι, ιδιωτικό οργανισμό με έδρα την Μπαμακό.

Εργάστηκε στο παρελθόν στην προεδρία της αφρικανικής χώρας και σε κυβερνητικό οργανισμό επιφορτισμένο να διατυπώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο κεντρικό τμήμα του Μάλι, χώρας του Σαχέλ όπου έχει εκδηλωθεί από το 2012 πολυδιάστατη κρίση, με ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών και ταραχές μεταξύ κοινοτήτων.

Ο κ. Φακαμπά Σισοκό βρισκόταν χθες βράδυ σε αστυνομικό τμήμα στο πέμπτο διαμέρισμα της Μπαμακό, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουραχμάν Τουρέ, δικηγόρος του, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να πει για ποια ακριβώς συνέντευξη ή δήλωσή του συνελήφθη.

Ο οικονομολόγος μίλησε τελευταία σε αρκετά μέσα ενημέρωσης, στο Μάλι και στο εξωτερικό, σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των κυρώσεων της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Δυτικής Αφρικής στο Μαλί.

Οι δύο οργανισμοί επέβαλαν την 9η Ιανουαρίου ομοβροντία σκληρών οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων στο Μάλι, αντιδρώντας στην απόφαση της στρατιωτικής χούντας να παραμείνει στην εξουσία για αρκετά χρόνια ακόμη.

Τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν κυρίως για την αθέτηση της υπόσχεσης των συνταγματαρχών να οργανώσουν την 27η Φεβρουαρίου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για να επανέλθουν πολίτες στην κυβέρνηση.

Οι κυρώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «παράνομες» από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Σοκέλ Κοκάλα Μαϊγκά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα