Καθώς ο πολιτικός χρόνος μετρά αντίστροφα (απομένουν πλέον 17 μήνες από την εκπνοή της συνταγματικής προθεσμίας για τις εκλογές), το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής μετατοπίζεται στην οικονομία και στην επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που περιμένουν με αδημονία οι επιχειρήσεις, άνεργοι και εργαζόμενοι που πλήττονται από τα κύματα της πανδημίας και του πληθωρισμού, για να αναγεννηθούν. Δικαίως, λοιπόν, οι οικονομικοί υπουργοί τρέχουν για να προκηρύξουν διαγωνισμούς, να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει επιδοτήσεις και φθηνά δάνεια για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές λειτουργούν, κατά μια έννοια, ως «προαπαιτούμενα» για να έρθουν τα χρήματα και η υλοποίησή τους κρίνεται πιο δύσκολη ακόμη κι από την προκήρυξη των ίδιων των έργων.

Μεταρρυθμίσεις

Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί πλήθος μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

1. Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση του Εργατικού Δικαίου.

2. Το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.

3. Η μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων, με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης, ένα ζήτημα που απασχολεί δεκαετίες τη χώρα χωρίς να έχει επιλυθεί.

4. Η κωδικοποίηση και η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

5. Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

6. Η ανάπτυξη του νομικού πλαισίου φορολογικών, οικονομικών και αδειοδοτικών κινήτρων για συνεργασίες και συνενώσεις επιχειρήσεων.

Τα περισσότερα από αυτά εκκρεμούν από την εποχή των μνημονίων με μεγαλύτερη εκκρεμότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων και από την πορεία τους θα κρι- θεί η αποτελεσματικότητα των αρμοδίων υπουργών. Στον παράλληλο αυτόν δρόμο η κυβέρνηση προχώρησε στην ένταξη 55 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ στο Ταμείο με την προσδοκία ότι στο τέλος του 2022 θα έχουν ωριμάσει και θα δοθούν προκαταβολές για την υλοποίησή τους στην αγορά και επιδοτήσεις στα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που είναι και το μεγαλύτερο πρόγραμμα του πακέτου, αφού θα απορροφήσει 1,35 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο των πόρων που θα διατεθούν εντός του 2022. Πέραν τούτου, τα κυριότερα από τα 55 νέα έργα που εντάχθηκαν στο «Ελλάδα 2.0» είναι τα εξής:

Πράσινη μετάβαση

Πράσινα ταξί – αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων ταξί με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά, μηδενικών εκπομπών (40,01 εκατ. ευρώ).

– Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) – Επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής του απόδοσης (56,43 εκατ. ευρώ).

– Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών (50 εκατ. ευρώ).
– Ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου και Γραμμή Μεταφοράς 400kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου (30,10 εκατ. ευρώ).

– Κατασκευή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (23,56 εκατ. ευρώ).

– Αυτοτελείς μελέτες για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) σε τουλάχιστον 50 Δημοτικές Ενότητες (8,08 εκατ. ευρώ).

Για την απασχόληση

Για την αύξηση της απασχόλησης και κυρίως την αντιμετώπιση της ανεργίας η κυβέρνηση ενσωμάτωσε στο Ταμείο Ανάκαμψης ση- μαντικές δράσεις για την εκ- παίδευση, την έρευνα αλλά και τη στήριξη του ΟΑΕΔ. Οι κυριότερες είναι:

– Μεταρρύθμιση του συστήματος Clawback και συμψηφισμός των επιστροφών που καλούνται να δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα διαγνωστικά κέντρα τους με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες (250 εκατ. ευρώ).

– Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης (148,68 εκατ. ευρώ).

– Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές υψηλής ανεργίας (119,70 εκατ. ευρώ).

– Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για ειδικές ομάδες πληθυσμού, με δυσκολία ανεύρεσης εκ νέου εργασίας (111,23 εκατ. ευρώ).

– Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης (επαγγελματική κατάρτιση) σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (101,74 εκατ. ευρώ). l Πρόγραμμα προετοιμασίας/προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18 έως 30 ετών, σε εργασιακό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας (68,04 εκατ. ευρώ).

– Πρόγραμμα υποστήριξης ανέργων και εργοδοτών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με αξιοποίηση ειδικών, εργασιακών συμβούλων (54,72 εκατ. ευρώ).

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας του ΟΑΕΔ, με έμφαση στις γυναίκες (49,88 εκατ. ευρώ).

– Ψηφιοποίηση του ιστορικού (αρχείου) ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ (33,23 εκατ. ευρώ).

– Μετασχηματισμός των Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας και εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – ΑΡΙΑΔΝΗ (31 εκατ. ευρώ).

– Προώθηση της ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας (34 εκατ. ευρώ).

– Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, δηλαδή λειτουργία σύζευξης των χαρακτηριστικών των ανέργων με τα χαρακτηριστικά των ζητούμενων θέσεων εργασίας (2,70 εκατ. ευρώ).

– E-learning και ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού περιεχομένου (ΟΑΕΔ). Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης (868.000 ευρώ).

– FMIS: Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης ΟΑΕΔ, το οποίο περιλαμβάνει υποσυστήματα διαχείρισης προμηθειών και μισθοδοσίας και προβλέπει διαλειτουργικότητα με τα λοιπά Πληροφοριακά Συστήματα του Οργανισμού (260.400 ευρώ).

– HRM: Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΑΕΔ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: παρακολούθηση οργανογράμματος φορέα, παρακολούθηση όλων των κατηγοριών προσωπικού, τίτλους σπουδών ή άλλων τυπικών προσόντων κ.λπ. (186.000 ευρώ).

Τουριστικές επενδύσεις

– Αναβάθμιση της υποδομής τουριστικών λιμένων (161 εκατ. ευρώ).

– Ορεινός τουρισμός. Θα αναπτυχθούν περαιτέρω οι εγκαταστάσεις ορεινού και χειμερινού τουρισμού (χιονοδρομικά κέντρα) και παράλληλα θα εκσυγχρονιστεί η κείμενη νομοθεσία ανέγερσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των σχετικών υποδομών (56,57 εκατ. ευρώ).

– Προγράμματα επανακατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων για 18.000 απασχολουμένους στον τομέα του τουρισμού (43,97 εκατ. ευρώ).

– Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών (28,46 εκατ. ευρώ).

– Καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός. Το έργο αφορά την προστασία και προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος (22,05 εκατ. ευρώ).

– Διαχείριση προορισμών. Σχετίζεται με τη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών, μέσω της σύστασης και λειτουργίας Τοπικών/ Περιφερειακών Οργανισμών διαχείρισης και προ- ώθησης προορισμών και παρατηρητηρίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης (18,45 εκατ. ευρώ).

– Προσβάσιμες παραλίες. Ανάπτυξη περίπου 250 παρεμβάσεων ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα (17,21 εκατ. ευρώ).

– Αγροτουρισμός και γαστρονομία. Ανάπτυξη ενός Δικτύου Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού που θα λειτουργεί ως θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης/Μάρκετινγκ Προ- ορισμού της χώρας για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό (17,18 εκατ. ευρώ).

– Αποκατάσταση βορείου περιβόλου Κάστρου Μυτιλήνης (2,59 εκατ. ευρώ).

-Εκφάνσεις μνημειακής ζωγραφικής (εργασίες αποκατάστασης τριών ναών και συντήρηση των τοιχογραφιών, των εικόνων και των λίθινων μελών) στη Χίο (1,47 εκατ. ευρώ).

– Αποκατάσταση και ανάδειξη τεμένους Κουρσούμ Καστοριάς – διατηρητέο μνημείο (1 εκατ. ευρώ).

– Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του (800.000 ευρώ).

– Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας Καστοριάς (300.000 ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Στουρνάρας: Θα περιοριστεί το κόστος δανεισμού – Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη
Οικονομία |

Στουρνάρας: Θα περιοριστεί το κόστος δανεισμού - Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη

Στο 3,9% το επιτόκιο για τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια τον Μάρτιο - Στο 1,68% ο μέσος όρος στη ζώνη του ευρώ - Αντιστρέφεται η συσσώρευση καταθέσεων από τις επιχειρήσεις - Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ για άνοδο επιτοκίων και Ταμείο Ανάκαμψης