Η αμερικανική κυβέρνηση προχωράει σε έλεγχο του τομέα cloud computing του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba για να αποφασίσει εάν αυτός αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Την υπόθεση έφερε στο φως αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο μάλιστα ως πηγές του αναφέρει συνολικά τρία πρόσωπα με επίσημη ενημέρωση επί του θέματος. Στόχος της νέας αμερικανικής έρευνας είναι να διαπιστώσει πώς η κινεζική εταιρεία αποθηκεύει τα δεδομένα πελατών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον θέλει να ελέγξει εάν στα δεδομένα που συλλέγονται περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών αλλά και αν προκύπτουν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Καίριας σημασίας θα είναι ο έλεγχος για το αν η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να επιβάλλουν τη λήψη μέτρων εκ μέρους της κινεζικής εταιρείας ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι έκθεσης των προσωπικών δεδομένων ή να απαγορεύσουν τη χρήση των σχετικών υπηρεσιών της Alibaba από Αμερικανούς πολίτες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε εκφράσει ανησυχίες για τις πρακτικές της Alibaba στον τομέα του cloud ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επίσημη κινητοποίηση έρχεται τελικά από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι cloud υπηρεσίες της Alibaba στις ΗΠΑ είναι σχετικά μικρές με εκτιμώμενα ετήσια έσοδα περίπου στα 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο η Alibaba είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος cloud υπηρεσιών, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία ερευνών Canalys.

Σε περίπτωση που τελικά απαγορευτούν οι συναλλαγές αμερικανικών εταιρειών με την Alibaba Cloud θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα στις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα καθώς και στο κύρος της κινεζικής εταιρείας συνολικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η Alibaba έχει συνεργασία με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες όπως οι Ford Motor, Red Hat (κλάδος της IBM) και Hewlett Packard Enterprise.

Όπως αναφέρει το Reuters, πριν ξεκινήσει η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη, η Alibaba εμφανιζόταν με μεγάλες φιλοδοξίες για την αμερικανική αγορά. Το 2015 η κινεζική εταιρεία είχε λανσάρει κόμβο cloud στη Σίλικον Βάλει, τη Μέκκα της τεχνολογίας, τον πρώτο εκτός Κίνας, με σχέδια να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές Amazon, Microsoft και Alphabet. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν πρόσθετα κέντρα δεδομένων στη Βιρτζίνια.

Όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια άρχισαν να επιβραδύνουν όταν η διακυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε μία πολιτική κλιμάκωσης της έντασης με την Κίνα στο κομμάτι των εμπορικών συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι
Διεθνή |

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι

Η διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο - Γιατί το Ιράν θέλει τη συμφωνία - Η εμπλοκή γύρω από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»