Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με αντικείμενο την αξιοποίηση και την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης που πλέον εξελίσσεται σε σημαντικό γεωστρατηγικό, οικονομικό και ενεργειακό κόμβο, όπως επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής σημείωσε: «Με τον Αμερικανό πρέσβη είχαμε όλο αυτό το διάστημα μια πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία, ιδιαίτερα για να προωθήσουμε και να αναπτύξουμε το κοινό στρατηγικό μας σχέδιο: την αξιοποίηση και την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία με σταθερά βήματα εξελίσσεται σε σημαντικό γεωστρατηγικό, οικονομικό και ενεργειακό κόμβο».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε και ανέλυσε στον Αμερικανό αξιωματούχο όλες τις ενέργειες που έχει αναλάβει το Υπουργείο, χωρίς τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή καμία περαιτέρω αξιοποίηση του λιμένος. Οι ενέργειες που έγιναν επικεντρώθηκαν σε τρείς βασικούς τομείς:

Λιμενικά έργα: Επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα – περίπου 30 ετών – που απασχολούσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι αφορούσε στα ακίνητα κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ εντός της λιμενικής ζώνης. Με νομοθετική ρύθμιση, τον Ιούλιο του 2020 αποφασίσθηκε η διαχείριση και η εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων να μην κατακερματίζεται. Έτσι, το δικαίωμα αυτό περιήλθε μεν στον οικείο Οργανισμό Λιμένος, χωρίς όμως να θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ.

Οδικά έργα: Συμβασιοποιήσαμε το έργο της νέας Περιφερειακής Οδού, που θα συνδέει κυρίως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, αλλά και θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης από το κυκλοφοριακό φόρτο. Ένα έργο που θα είναι έτοιμο σε περίπου 2 χρόνια.

Σιδηροδρομικά έργα: Δημοπρατήσαμε τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα, Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες (πεδινή χάραξη). Αναβαθμίζουμε τη γραμμή με ηλεκτροκίνηση και τη μετατρέπουμε σε γραμμή υψηλών ταχυτήτων (θα αναπτύσσονται ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ./ώρα).
Το έργο θα ενισχύσει τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικά σχήματα

Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υφίσταται από μεγάλα αμερικανικά επιχειρηματικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σε σχετικό tweet του ο αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι «αυτά τα έργα θα αυξήσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια των αμερικανικών επενδύσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ερντογάν: Επιμένει στο «Όχι» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – «Το ίδιο λάθος κάναμε με την Ελλάδα»
Επικαιρότητα |

Ερντογάν: Επιμένει στο «Όχι» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – «Το ίδιο λάθος κάναμε με την Ελλάδα»

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί να εκδοθούν οι "τρομοκράτες" του PKK και του Κινήματος του Γκιουλέν που έχουν βρει καταφύγιο στις δύο χώρες

Μητσοτάκης: Τα κέρδη από την επίσκεψη στις ΗΠΑ – Μηνύματα σε Άγκυρα και ΝΑΤΟ
Επικαιρότητα |

Τα κέρδη από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον πιο εύστοχο και εντέλει αποτελεσματικό τρόπο για το κοινό που απευθυνόταν, ώστε να θέσει όλα τα φλέγοντα εθνικά θέματα - Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε πως «αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας»