Οι επιπτώσεις της Όμικρον έχουν επιβαρύνει την εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να καταγράψουν και νέο άλμα αυτή την εβδομάδα και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο εδώ και τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ανήλθε σε 286.000, ήτοι πολύ πάνω από τις αναμενόμενες 225.000. Στα επίπεδα αυτά σημείωσαν επιπλέον αύξηση σε σχέση με την άνοδο που είχαν ήδη καταγράψει την περασμένη εβδομάδα, στις 231.000.

Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα διαμορφώθηκαν στις 1,635 εκατ. σε σχέση με τις 1,563 εκατ. που αναμένονταν, σημειώνοντας αύξηση και σε σχέση με το χαμηλό των 1,55 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, που ήταν και το κατώτερο σημείο για τον δείκτη από το 1973.

Το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί πως οι τριγμοί στην αγορά εργασίας οφείλονται στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η Όμικρον και η ενίσχυση των κρουσμάτων, αν και θεωρούν πως η αρνητική επίδραση θα είναι βραχύβια. Σε αυτό συμφώνησε και η Oxford Economics σε ανάλυση της, στην οποία υποστηρίζει πως οι αιτήσεις θα κινηθούν και πάλι προς την κατεύθυνση του ψυχολογικού ορίου των 200.000 μόλις το κύμα της Όμικρον καταλαγιάσει.

«Υποψιαζόμαστε την Όμικρον για τις απώλειες στις θέσεις εργασίας, αλλά και στις πιέσεις που ασκούνται στην ζήτηση εργασίας και την εφοδιαστική αλυσίδα» συμφώνησε σε ανάληψη του σήμερα ο Μαρκ Χάμρικ της Bankrate.com.

Πάντως, με δεδομένα τα σταθερά «σφιχτά» πλαίσια στην αγορά εργασίας και τις κενές θέσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται, η αύξηση του μισθολογικού κόστους καλά κρατεί! Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν τους μισθούς να σημείωσαν άλμα κατά 4,7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να πιέζει τα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs, που κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου τις προηγούμενες ημέρες στάθηκαν στο σημαντικά αυξημένο μισθολογικό κόστος που επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει τα οικονομικά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...