Την ανάγκη να συμβάλλει άμεσα στον καθορισμό μιας ενιαίας εθνικής θέσης, με την οποία η χώρα μας θα συντείνει στην δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Το Β.Ε.Α. ως εκπρόσωπος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων διατροφής, ανέλαβε τον συντονισμό μιας μεγάλης «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», στην οποία συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., 15 Παραγωγικοί φορείς – σύνδεσμοι, Καταναλωτικές οργανώσεις.

Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά και η μη εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως το Nutri – score.

Στην επιστολή το Β.Ε.Α γνωστοποιεί στο Υπουργείο, ότι μέσω της «Πρωτοβουλίας», συμμετείχε στη Δημόσια Διαβούλευση και έθεσε υπόψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), γενικά και ειδικότερα σχόλια, σχετικά με την πρόσφατη επιστημονική γνωμοδότηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων (ΝDA panel).

Μάλιστα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημερώθηκε, ότι λόγω της υψηλής σπουδαιότητας του θέματος, η Διοίκηση του Β.Ε.Α έχει σύνδεση και διαρκή ενημέρωση από τις θέσεις και δράσεις των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., μέσω των διεθνών Συνομοσπονδιών, στις οποίες συμμετέχουν Μέλη της «Πρωτοβουλίας».

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα, η Γαλλική κυβέρνηση, εξετάζει τελικά, να μην εφαρμόσει την κωδικοποιημένη ετικέτα του Nutri–Score ως το νέο σύστημα επισήμανσης – τουλάχιστον όχι πριν την υποχρεωτική εφαρμογή του από την Ε.Ε – αν και ήταν από τις πρώτες χώρες που το υιοθέτησε με πιλοτική εφαρμογή. Εξάλλου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος, ασχολήθηκαν με το θέμα σε πρόσφατη συνάντησή τους, δίνοντας το στίγμα για την σοβαρότητα του νέου πλαισίου της επισήμανσης τροφίμων και εξετάζοντας άλλες εναλλακτικές προτάσεις.

Δεδομένων των παραπάνω εξελίξεων, το Β.Ε.Α βρίσκεται σε σταθερή επαφή με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που μελετούν το θέμα. Το Β.Ε.Α. ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για τη συγκρότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ζήτησε μάλιστα σχετική τηλεδιάσκεψη από την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε με τη συνεργασία όλων, να προχωρήσει η χώρα μας στην προώθηση μιας ενιαίας εθνικής θέσης, μέχρι την ολοκλήρωση και την έκδοση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Σε αυτή την προσπάθεια το Β.Ε.Α ως θεσμικό όργανο – Σύμβουλος της Πολιτείας, αλλά και ως επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας», θα συνεχίσει και στο επόμενο κρίσιμο διάστημα, να ερευνά και να ενημερώνεται τακτικά για το θέμα, ή και να παρεμβαίνει σε όποιο αρμόδιο όργανο ή φορέα, με μοναδικό στόχο την στήριξη των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανάλυση: Το «αντίο» του Μπόρις Τζόνσον και η επόμενη ημέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο
Αναλύσεις |

Ανάλυση: Ο Μπόρις «έπεσε», η Βρετανία παραπαίει – Το τέλος ενός αποτυχημένου πολιτικού

Η είδηση της παραίτησης του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το τσουνάμι των παραιτήσεων υπουργών και στελεχών των Τόρις - Αγωνία για το μέλλον

Βρετανία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Επικαιρότητα |

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Βρετανία: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον

Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες μετά τις πληροφορίες ότι επίκειται η παραίτηση του πρωθυπουργού - Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, τα σενάρια που παίζουν και οι μαζικές αποχωρήσεις - Κέρδη καταγράφει η λίρα στο άκουσμα της είδησης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Δεν ψάχνουμε κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο
Επικαιρότητα |

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Δεν ψάχνουμε δημοσκοπικό ξέφωτο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν την σύγκριση του τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκειά της διακυβέρνησής του και τι πετύχαμε εμείς

Βρετανία: Ακόμη δύο υπουργικές παραιτήσεις στην κυβέρνηση – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Επικαιρότητα |

Παραιτήθηκαν ακόμη δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον - Η επόμενη μέρα

«Δεν παραιτούμαι», επιμένει να λέει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον - Αργά χθες το βράδυ επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση με την εκδίωξη του υπουργού Προεδρίας της κυβέρνησης