Στο 5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, από 4,9% τον Νοέμβριο ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιξη  της νομισματικής της πολιτικής.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,3% τον Δεκέμβριο του 2021, από 5,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (2,6%), στην Πορτογαλία (2,8%) και στη Φινλανδία (3,2%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (12,0%), στη Λιθουανία (10,7%) και στην Πολωνία (8,0%).

Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+2,46 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+1,02 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,78 π.μ.) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,71 pp).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,4% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι ο 8ος χαμηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ.

Επιμένει η Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «κάθε λόγο» να μην απαντά τόσο δυναμικά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην άνοδο των τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαστε όλοι σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις», είπε η Λαγκάρντ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter την Πέμπτη σε συνέντευξή της. Ο πληθωρισμός είναι «σαφώς πιο αδύναμος» στη ζώνη του ευρώ, ενώ η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής δεν είναι επίσης τόσο προχωρημένη όσο στις ΗΠΑ, είπε.

«Έχουμε κάθε λόγο να μην αντιδράσουμε τόσο γρήγορα και τόσο απότομα όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μπορεί η Fed», είπε η Λαγκάρντ. «Αλλά αρχίσαμε να ανταποκρινόμαστε και, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με νομισματική πολιτική, εάν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα το απαιτήσουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία