Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών κινείται η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, καθώς ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ευνοούν τις τοποθετήσεις σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Επίσης, η ισχυρή ζήτηση για παλλάδιο θέτει το μέταλλο σε τροχιά για την καλύτερη εβδομαδιαία πορεία του από τον περασμένο Μάρτιο.

Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται στα 1.835,13 δολάρια ανά ουγγιά, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ στα 1.835,40 δολάρια.

«Το συναίσθημα παραμένει θετικό παρά τη μέτρια διόρθωση (σε χρυσό) που παρατηρήθηκε το πρωί» δήλωσε ο Carlo Alberto De Casa, αναλυτής αγοράς στην Kinesis.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο περίπου 0,9% αυτή την εβδομάδα, αφού οι τιμές σκαρφάλωσαν στο υψηλό δύο μηνών των 1.847,72 δολαρίων την Πέμπτη, καθώς οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν.

Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται πλέον στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένη για τις 25-26 Ιανουαρίου, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων.

«Εκτός από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οι τιμές του χρυσού επωφελούνται από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες υποστηρίζουν τη ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις», δήλωσε ο αναλυτής της ANZ, Soni Kumari.

Η τιμή σποτ στο παλλάδιο εκτινάχθηκε 0,8% στα 2.075,68 δολάρια ανά ουγγιά και αναμένεται να καταγράψει κέρδη άνω του 10% σε επίπεδο εβδομάσας.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.040,40 δολάρια, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομάδα της από τον περασμένο Ιούνιο.

Κατά τα άλλα, το ασήμι παρέμεινε σταθερό στα 24,44 δολ. ανά ουγγιά, και έχει βάλει πλώρη για την καλύτερη εβδομάδα του μέσα σε ένα χρόνο, έχοντας σημειώσει άνοδο 6,4%.

Τιμές πάνω από τις 2.100 δολάρια

Ο χρυσός θα μπορούσε να «σκαρφαλώσει» σε νέο ιστορικό υψηλό ακόμα και 2.100 δολαρίων ανά ουγκιά φέτος, σύμφωνα με αναλυτή της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Fat Prophets.

Η αδυναμία του δολαρίου και ο πληθωρισμός είναι μερικοί παράγοντες που είναι πιθανό να τονώσουν τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λένοξ στο CNBC.

«Πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2022, θα δούμε την τιμή του χρυσού σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών, αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε να ανεβαίνει πολύ πιο πάνω από αυτό το ρεκόρ μόλις φτάσει εκεί», είπε.

Οι τιμές του χρυσού έκλεισαν στην τιμή ρεκόρ των 2.063 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020, ενώ το πρωί της Τετάρτης ήταν υπό διαπραγμάτευση στα 1.814 δολάρια στις ασιατικές αγορές.

Αποδυνάμωση δολαρίου

Ο Λένοξ εκτίμησε ότι το αμερικανικό δολάριο θα υποχωρήσει, αν και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Εάν το δολάριο αποδυναμωθεί, θα ήταν ένα «δώρο» για τον χρυσό, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι κοντά στο 6% — από περίπου 1%, είπε. Ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και αυξάνεται η αξία του καθώς το δολάριο υποχωρεί.

«Πιστεύουμε ότι η υψηλή δυναμική του πληθωρισμού και το χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ θα οδηγήσει την τιμή του χρυσού υψηλότερα το 2022», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές