Η Federal Reserve κυκλοφόρησε τελικά την Πέμπτη την πολυαναμενόμενη μελέτη της για το ψηφιακό δολάριο, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πολυσυζητημένου ζητήματος και θέτοντας το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.

Ως «το πρώτο βήμα σε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των ενδιαφερομένων σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας», η αναφορά των 40 σελίδων αποφεύγει τυχόν συμπεράσματα σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας ή CBDC. Σημειώνεται ότι η  έκθεση αυτή αρχικά αναμενόταν το καλοκαίρι του 2021 αλλά είχε καθυστερήσει σημαντικά.

Αν και δεν λαμβάνει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, αναλώνεται σημαντικά στα οφέλη ενός ψηφιακού νομίσματος, όπως η επιτάχυνση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε μια εποχή που οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εξαιρετικά ψηφιοποιημένες. Μερικά από τα αρνητικά ζητήματα που εξετάζει η έκθεση είναι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Ένα CBDC θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλάζοντας τους ρόλους και τις ευθύνες του ιδιωτικού τομέα και της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει υπάρξει αρκετά φειδωλός όλο αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά δημόσια σχόλιά του για τα CBDC. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ιδέας είναι η νέα αντιπρόεδρος της Fed Λαέλ Μπρέιναρντ. Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το ψηφιακό δολάριο, λέγοντας ότι τα οφέλη δεν είναι προφανή.

Το έγγραφο παραθέτει μια λίστα ελέγχου 22 διαφορετικών στοιχείων, τα οποία θέτει σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει 120 ημέρες. Αξιωματούχοι της Fed λένε ότι η έκθεση είναι το πρώτο βήμα σε μια εκτεταμένη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί.

«Ανυπομονούμε να συζητήσουμε με το κοινό, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων καθώς εξετάζουμε τα θετικά και τα αρνητικά ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Πάουελ.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Στην αναφορά τονίζεται ότι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη είναι η ταχύτητα ενός συστήματος ελεγχόμενου από τη Fed σε περίπτωση, για παράδειγμα, μιας ανάγκης όπως η έναρξη της πανδημίας Covid για ταχεία καταβολή πληρωμών τόνωσης στους ανθρώπους.

Ωστόσο, η Fed βρίσκεται ήδη στη μέση της ανάπτυξης αυτού που διαφημίζει ως «υπηρεσία πληρωμών και διακανονισμού όλο το εικοσιτετράωρο» που ονομάζεται Fed Now και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το 2023.

Οι υποστηρικτές του ψηφιακού δολαρίου, ωστόσο, ανησυχούν ότι η καθυστέρηση της Fed στην εφαρμογή ενός νομίσματος κεντρικής τράπεζας θα την αφήσει πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές, ειδικά την Κίνα, η οποία έχει ήδη προχωρήσει με το δικό της προϊόν. Υπήρξαν προτάσεις ότι το προβάδισμα της Κίνας θα μπορούσε τελικά να απειλήσει την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ωστόσο, ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για την ταχύτητα του έργου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει σωστά.

«Η εισαγωγή ενός CBDC θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία στα αμερικανικά χρήματα», αναφέρει η έκθεση. «Συνεπώς, η ευρεία διαβούλευση με το ευρύ κοινό και τους βασικούς ενδιαφερόμενους είναι απαραίτητη. Αυτό το χαρτί είναι το πρώτο βήμα σε μια τέτοια συζήτηση».

Η Fed είπε επίσης ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς σαφή εντολή από το Κογκρέσο, κατά προτίμηση με τη μορφή «συγκεκριμένου εξουσιοδοτητικού νόμου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή