Στη σταδιακή προετοιμασία τους για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού επικεντρώθηκε η σημερινή συζήτηση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., σύμφωνα και με την σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδη.

«Αν διαπιστώσουμε πως τα στοιχεία συνηγορούν στην ανάγκη για τέταρτη δόση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι» επεσήμανε η κα. Κυριακίδη, μιλώντας προς τους υπουργούς, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Η συνάντηση διοργανώθηκε την… τελευταία στιγμή από τη γαλλική προεδρία δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη με στόχο ακριβώς να συζητηθούν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και δη, να ανοίξει η συζήτηση για μια πιθανή τέταρτη δόση, ίσως με ένα βελτιωμένο κατά των μεταλλάξεων σκεύασμα. Επίσης συζητήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, όπως η πιθανότητα νέων κοινών αγορών εμβολίων, δεδομένου πως αναμένονται τα ανανεωμένα για την Όμικρον σκευάσματα από τις εταιρείες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει οι φαρμακευτικές, τα νέα σκευάσματα θα είναι έτοιμα από το Μάρτιο.

Πάντως, σε tweet της μετά το πέρας της συνάντησης, η Επίτροπος Υγείας επεσήμανε πως νούμερο ένα προτεραιότητα της Ευρώπης παραμένει η βελτίωση της ανοσίας μεταξύ των ανεμβολίαστων, κοινώς να πειστούν επιτέλους οι αρνητές να εμβολιαστούν. Υπολογίζεται πως περίπου το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο.

Σε εθνικό επίπεδο, πάντως, αρκετές χώρες έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την τέταρτη δόση, μεταξύ τους η Ουγγαρία και η Δανία. Στη Δανία, όπως και στην Ελλάδα, η τέταρτη δόση αφορά κυρίως στοχευμένες μερίδες του πληθυσμού, όπως οι  ανοσοκατασταλμένοι. Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση δεν θέτει ιδιαίτερους περιορισμούς, υποστηρίζοντας πως η τέταρτη δόση αφορά όλο τον πληθυσμό, εφόσον υπάρχει σύμφωνη απόφαση γιατρού.

Θυμίζουμε πως σε παγκόσμιο επίπεδο η δρομολόγηση της τέταρτης δόσης (ή αλλιώς δεύτερης αναμνηστικής δόσης) ξεκίνησε τον περασμένο μήνα από το Ισραήλ, που ήταν εξάλλου και η χώρα που ξεκίνησε τη χορήγηση του πρώτου εμβολίου. Μάλιστα, το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά παρά το γεγονός πως ισραηλινή έρευνα κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα πως, ούτε και με κάλυψη από τέταρτη δόση, υπάρχει πλήρης προστασία από την Όμικρον.

Γενικά, αν και σχεδόν όλες οι δυτικές χώρες έχουν δρομολογήσει ενισχυτική, τρίτη δόση των εμβολίων, εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικές με την προοπτική και τέταρτης δόσης. Θεωρούν πως πρέπει να υπάρξουν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία πριν αποφασίσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων