Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

Τι συμφωνήθηκε

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν

Οι δύο ομόλογοι  δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω διάλογο και ο Μπλίνκεν είδε λόγους να ελπίζει ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια.«Με βάση τις συνομιλίες που είχαμε -τις εκτενείς συνομιλίες- την περασμένη εβδομάδα και σήμερα εδώ στη Γενεύη νομίζω ότι υπάρχουν λόγοι και μέσα για να αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις αμοιβαίες ανησυχίες που έχουμε για την ασφάλεια», τόνισε. 

Περιέγραψε τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς και ουσιαστικές» και είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια επιλογή. «Μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας που μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη και στην ασφάλεια, ή τον δρόμο που θα οδηγήσει μόνο σε σύγκρουση, σοβαρές συνέπειες και διεθνή καταδίκη», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η διπλωματία θα ήταν προτιμότερη.

«Ήμασταν ξεκάθαροι – εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, θα θωρηθεί μια νέα εισβολή. Θα αντιμετωπιστεί με γρήγορη, αυστηρή και ενωμένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας.»

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

Περιγράφοντας τη συνάντηση ως ανοιχτή και χρήσιμη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η Μόσχα θα καταλάβει εάν οι συνομιλίες ήταν στο σωστό δρόμο μόλις λάβει γραπτή απάντηση στις σαρωτικές της απαιτήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι η «μπάλα» είναι στο γήπεδο της Oυάσινγκτον. «Δεν μπορώ να σας πω αν βρισκόμαστε στον σωστό ή στον λάθος δρόμο. Θα το καταλάβουμε όταν λάβουμε την αμερικανική απάντηση στα χαρτιά για όλα τα σημεία της πρότασής μας», είπε ο Λαβρόφ.

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν τη διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και τη δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία έχει τις δικές της ανησυχίες, «όχι για επινοημένες απειλές, αλλά πραγματικά γεγονότα που κανείς δεν κρύβει».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι αναμένει να μοιραστεί με τη Ρωσία «τις ανησυχίες και τις ιδέες μας με περισσότερες λεπτομέρειες και γραπτώς την επόμενη εβδομάδα» και δήλωσε ότι αυτός και ο Λαβρόφ «συμφώνησαν σε περαιτέρω συζητήσεις μετά από αυτό».

Τα επόμενα βήματα

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν άλλη μια συνάντηση τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν τις απαιτήσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Ο Λαβρόφ μάλιστα, δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο για το ενδεχόμενο μιας συνόδου κορυφής μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και απάντησε  προσεκτικά. «Ας μην προλαβαίνουμε, ο Πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, είναι σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να προετοιμαστούν σοβαρά», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης