
Μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες υπέγραψε η ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ ων οπτικών ινών. Η συμφωνία, το termsheet της οποίας είχε εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, περιλαμβάνει την έκδοση μακοπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού ως 530 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home– FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Η επένδυση της εταιρείας στα ευρυζωνικά δίκτυα, την οποία το Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου προσδιόρισεε συνολικά στα 680 εκατ. ευρώ ως το 2026, στοχεύει στο να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα που δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας, εκτοπίζοντας ουσιαστικά το παρωχημένο δίκτυο χαλκού των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία με τις ALPHABANK και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου, ποσού ως 530εκατ. ευρώ, με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου.
Οι τελικοί όροι χρηματοδότησης πρόκειται να οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του due diligence, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή και των συμβατικών κειμένων.
O στόχος
Στόχος της ΔΕΗ είναι να πρωταγωνιστήσει στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπερυψηλών ταχυτήτων, με τις υποδομές που θα αναπτύξει στο εναέριο δίκτυο χαμηλής τάσης. Ακολουθώντας πολλά διεθνή παραδείγματα, η ΔΕΗ μπορεί να διασυνδέσει σπίτια και επιχειρήσεις με το δίκτυο οπτικών ινών, το λεγόμενο Fiber To The Home (FTTH). Θα έχει λοιπόν τον ρόλο του διαχειριστή τηλεπικοινωνιακών υποδομών με δυνητικούς πελάτες τους παρόχους (Cosmote, Vodafone και Wind).
Το πάντρεμα των υπέργειων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με τις οπτικές ίνες είναι πιο εύκολο και οικονομικό σε σχέση με τις επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν υπόγεια για την αντικατάσταση του σημερινού τηλεπικοινωνιακού δικτύου που στηρίζεται στον χαλκό.
Μάλιστα, προκειμένου το πρότζεκτ να δοκιμαστεί και να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα, έχει ήδη εγκριθεί η έναρξη πιλοτικού προγράμματος στο Περιστέρι. Το πιλοτικό δίκτυο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπτυχθεί από την εταιρεία χωρίς συνεργασία με κάποιον υφιστάμενο παίκτη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ