Σε αναστολή 44 πτήσεων τεσσάρων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών από το αμερικανικό έδαφος με προορισμό την Κίνα προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε απάντηση της απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης να αναστείλει ορισμένες πτήσεις αερομεταφορέων των ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση της Covid-19.

Οι αναστολές θα ξεκινήσουν στις 30 Ιανουαρίου με την προγραμματισμένη πτήση Λος Άντζελες-Σιαμέν της Xiamen Airlines και θα διαρκέσουν έως τις 29 Μαρτίου, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.

Η απόφαση θα περικόψει ορισμένες πτήσεις των Xiamen, Air China, China Southern Airlines και China Eastern Airlines.

Από τις 31 Δεκεμβρίου, οι κινεζικές αρχές ανέστειλαν 20 πτήσεις της United Airlines, 10 της American Airlines και 14 της Delta Air Lines, αφού ορισμένοι επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19. Μόλις την Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νέες ακυρώσεις πτήσεων στις ΗΠΑ.

Ο Λιου Πενγκγιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε την Παρασκευή ότι η πολιτική για τις διεθνείς αεροπορικές επιβατικές πτήσεις που εισέρχονται στην Κίνα «εφαρμόστηκε εξίσου στις κινεζικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες με δίκαιο, ανοιχτό και διαφανή τρόπο».

«Πολύ παράλογη» η κίνηση των ΗΠΑ, απαντά η Κίνα

Χαρακτήρισε την κίνηση των ΗΠΑ «πολύ παράλογη» και πρόσθεσε ότι «προτρέπουμε την αμερικανική πλευρά να σταματήσει να διακόπτει και να περιορίζει τις κανονικές επιβατικές πτήσεις από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες».

Η Airlines for America, ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί τους τρεις αερομεταφορείς των ΗΠΑ που επηρεάζονται από την κίνηση της Κίνας μαζί με άλλους, δήλωσε ότι υποστήριξε τη δράση της Ουάσιγκτον «για να διασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ στην κινεζική αγορά».

Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν λάβει παρόμοια μέτρα κατά των ενεργειών της Κίνας για την COVID-19. Ανέφερε ότι η αναστολή των 44 πτήσεων από την Κίνα «είναι αντίθετη για το δημόσιο συμφέρον και δικαιολογεί ανάλογη διορθωτική δράση». Πρόσθεσε ότι οι «μονομερείς ενέργειες της Κίνας εναντίον των κατονομαζόμενων αερομεταφορέων των ΗΠΑ δεν συνάδουν» με τη διμερή συμφωνία που έχει συναφθεί.

Η Κίνα έχει επίσης αναστείλει πολλές πτήσεις στις ΗΠΑ από κινεζικούς αερομεταφορείς, αφότου επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Το υπουργείο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να επανεξετάσει τη δράση του εάν η Κίνα αναθεωρήσει «τις πολιτικές της για να επιφέρει την απαραίτητη βελτίωση της κατάστασης για τους αερομεταφορείς των ΗΠΑ». Προειδοποίησε ότι εάν η Κίνα ακυρώσει περισσότερες πτήσεις, «διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε πρόσθετα μέτρα».

Η Κίνα έχει κλείσει τα σύνορά της στους ταξιδιώτες, μειώνοντας τις συνολικές διεθνείς πτήσεις σε μόλις 200 την εβδομάδα, ή στο 2% των επιπέδων πριν από την πανδημία, δήλωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC) τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των πτήσεων στις ΗΠΑ που ακυρώθηκαν έχει αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, καθώς οι μολύνσεις που προκαλούνται από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού Ομικρον εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν διαφωνήσει για τις αεροπορικές υπηρεσίες από την αρχή της πανδημίας. Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ περιόρισε τέσσερις πτήσεις από κινεζικούς αερομεταφορείς στο 40% της χωρητικότητας επιβατών για τέσσερις εβδομάδες αφότου το Πεκίνο επέβαλε τα ίδια όρια σε τέσσερις πτήσεις της United Airlines.

Πριν από τις πρόσφατες ακυρώσεις, τρεις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ και τέσσερις κινεζικοί αερομεταφορείς εκτελούσαν περίπου 20 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ των χωρών, πολύ κάτω από τον αριθμό των 100 εβδομαδιαίως που υπήρχε πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα