
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μία από το Χονγκ Κονγκ και μία από τις ΗΠΑ, συνηγορούν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει σημαντικά μειωμένη παθογονικότητα, δηλαδή μικρότερη ικανότητα να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλεί τη νόσο Covid-19.
Στην πρώτη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», οι ερευνητές του Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κουόκ-Γιουνγκ Γιουέν, μελέτησαν την ικανότητα αναπαραγωγής και την παθογονικότητα της Όμικρον τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων και εντέρου, όσο και σε ζώα (τρωκτικά).
Στα εργαστηριακά πειράματα τους βρήκαν ότι η Όμικρον μπορεί να πολλαπλασιαστεί λιγότερο, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις παραλλαγές ‘Αλφα, Βήτα και Δέλτα. Η Όμικρον βρέθηκε ότι είναι πάνω από τρεις φορές λιγότερο αποτελεσματική στον πολλαπλασιασμό της σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, ενώ αντίθετα οι παραλλαγές ‘Αλφα, Βήτα και Δέλτα είχαν παρόμοια ή μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού σε σχέση με τον αρχικό ιό.
Επίσης ο πολλαπλασιασμός της Όμικρον βρέθηκε μειωμένος τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο αναπνευστικό των ποντικιών, σε σχέση τόσο με το αρχικό στέλεχος που είχε εντοπιστεί στην Κίνα όσο και την παραλλαγή Δέλτα. Η περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι η μόλυνση με Όμικρον οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και βλάβης στους πνεύμονες των τρωκτικών, σε σχέση με τον αρχικό ιό και τη Δέλτα. Ανάλογη διαφορά υπήρξε όσον αφορά την μικρότερη μείωση του βάρους των ζώων και τη μεγαλύτερη επιβίωση των ζώων που είχαν μολυνθεί από την Όμικρον.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, αποτελεί ένδειξη ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί παγκοσμίως έχουν αναγκάσει τον κορονοϊό να ακολουθήσει μια νέα εξελικτική πορεία, η οποία του επιτρέπει μεν να μολύνει πιο εύκολα, αλλά παράλληλα προκαλεί πιο δύσκολα νόσο. Όσο αυξάνεται η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, είναι πιθανή η περαιτέρω εξασθένηση της παθογονικότητας του ιού.
Το… τίμημα του κορωνοϊού
«Τα ευρήματα μας δείχνουν», δήλωσε ο δρ Γιουέν, «ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός SARS-CoV-2 προσπαθεί να διαφύγει από τον έλεγχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από τα εμβόλια ή από τη φυσική λοίμωξη. Όμως κάνοντας αυτή την προσπάθεια, ο ιός πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα με το να γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στον πολλαπλασιασμό του. Ελπίζουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πορεία εξέλιξης, έτσι ώστε τελικά να γίνει ένας ήπιος ιός του κοινού κρυολογήματος».
Μια δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στο «Nature», με επικεφαλής τους Μάικλ Ντάιαμοντ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις και Γιοσιχίρο Καβαόκα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα – μετά από πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) – ότι η Όμικρον έχει μειωμένη ικανότητα να προκαλεί λοίμωξη και νόσο, σε σχέση με τη Δέλτα και άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.
Όταν συγκρίθηκαν τα επίπεδα του ιού στο αναπνευστικό των ζώων, διαπιστώθηκε ότι τόσο τα επίπεδα του ιικού γενετικού υλικού (RNA) όσο και του ενεργού ιού ικανού να μολύνει, ήσαν μειωμένα στα ζώα που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον. Ενδεικτικά, τρεις μέρες μετά την λοίμωξη, το ιικό φορτίο στη μύτη και στους πνεύμονες των ζώων με Όμικρον ήταν δέκα έως 100 φορές χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των ζώων που είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Βήτα.
Επίσης τα μολυσμένα με Όμικρον ζώα δεν έχασαν καθόλου βάρος, ενώ η παθολογία και τα συμπτώματα τους ήσαν ηπιότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα στα ζώα που είχαν μολυνθεί από άλλες παραλλαγές.
Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-04442-5
και


Latest News

Στο σφυρί Mercedes του '55 προς 143 εκατ. δολ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε για ένα αυτοκίνητο

Ο διεθνής Τύπος αποχαιρετά με συγκίνηση τον μέγαλο Βαγγέλη Παπαθανασίου
Στην πρώτη σελίδα των ιστοσελίδων τους μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού μεταδίδουν την είδηση για το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκαλεί η είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου. O Έλληνας μουσικοσυνθέτης που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών

Για 639.000 ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία πίνακας του Γιάννη Μόραλη
Στην τιμή των 639.125 ευρώ πωλήθηκε ο πίνακας «Πανσέληνος» του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη

Συνεργασία ΕΟΤ - EEA για την αναβίωση του «Ήχος και Φως»
Ο ΕΟΤ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη του «Agora Athens»

«Μεγάλη Παραίτηση» χωρίς... επιβράδυνση - Οι τάσεις στην Ελλάδα
Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, όπως προκύπτει από το Workmonitor της Randstad

Σε ανοδική τροχιά η αγορά έργων τέχνης στην Ελλάδα
Θετικά αποτελέσματα στη δευτερογενή αγορά τέχνης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως

Στο σφυρί προς 23 εκατ. ευρώ ένα σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου
Το σχέδιο χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα και εικονίζει έναν γυμνό άνδρα, όρθιο, ανάμεσα σε δύο άλλα πρόσωπα

Σε χαμηλή τιμή πουλήθηκε το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι
Αντιθέτως, πολύ υψηλότερη τιμή από την αναμενόμενη "έπιασε" το κίτρινο Διαμάντι του Ερυθρου Σταυρού

Όταν καλπάζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Ετοιμότητα για τον Candida auris
Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη οι λοιμωξιολόγοι καλούνται μέσα στην πανδημία του κοροναϊού να αντιμετωπίσουν νοσηρότητα που χρειάζεται αντίθετες θεραπείες