Σε τουλάχιστον τέσσερις, ή και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, άλλες δύο το 2023 και τουλάχιστον άλλες δύο το 2024, αναμένεται να προχωρήσει –εάν δεν αλλάξουν πάλι τα δεδομένα- η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς η αμερικανική οικονομία βγαίνει από την κρίση και η απασχόληση συνεχώς αυξάνεται. Τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ και την παρέα του στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, που συνεδριάζουν ξανά την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και αναμένεται να δώσουν νέο σήμα στις αγορές για τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι προσπάθειες για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός που τρέχει στη χώρα με πάνω από 7% ήδη αναμένεται να οδηγήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε δολάρια από το ιστορικό χαμηλό εύρος του 0% με 0,25% που βρίσκονται σήμερα, στο 1% τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022, στο 1,75% περίπου του χρόνου και στα επίπεδα του 2,25% μέσα στο 2024 σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

Μάλιστα υπάρχουν προβλέψεις και για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Η Goldman Sachs για παράδειγμα αναφέρει ότι οι αυξήσεις μπορεί φέτος να είναι περισσότερες από τέσσερις. Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξήσεις αυτές μπορεί να μην περιοριστούν σε 25 μονάδες βάσεις ή κάθε μια αλλά κάποιες να είναι μεγαλύτερες.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs θεωρούν ότι εάν η FED όντως αποφασίσει να γίνει πιο επιθετική, πιθανότατα θα προχωρήσει σε περισσότερες των τεσσάρων αυξήσεις επιτοκίων με την κάθε μια να αφορά 25 μονάδες βάσης. «Ακόμα και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα και λίγοι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να το εξετάζουν προς το παρόν», είναι η μέχρι τώρα εκτίμηση.

Όμως όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται από την πανδημία που προκαλεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οδηγεί σε άνοδο του πληθωρισμού. Το εάν θα συγκρατηθούν οι τιμές θα είναι καθοριστικό για την πορεία όχι μόνο για τη FED αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των πιθανών παραγόντων για μια στροφή προς επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων σε διαδοχικές συνεδριάσεις μέσα στο 2022 και από το Μάρτιο και μετά, θα ήταν μια περαιτέρω αύξηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό ή μια ακόμη ανοδική έκπληξη για τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η Goldman Sachs.

Τα βλέμματα στο βράδυ της Τετάρτης

Το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) η FED -προς το παρόν- αναμένεται να επιβεβαιώσει τα σχέδιά της για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed προχωρούν στην πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση χάραξης νομισματικής πολιτικής για το νέο έτος και την πρώτη από τότε που ο Πάουελ και η κεντρική τράπεζα άλλαξαν την επίσημη γραμμή. Πλέον η FED θέτει την καταπολέμηση της ταχείας αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ως κορυφαία προτεραιότητά της.

Η Fed έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει ο υψηλός πληθωρισμός, θέλοντας να δώσει το ανάλογο σήμα στις αγορές όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ίδιος ο Πάουελ φρόντισε να αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον μια «σοβαρή απειλή» -όπως τη χαρακτήρισε- για τη διαρκή ανάπτυξη της οικονομίας και την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Όλα τα κορυφαία στελέχη που συμμετέχουν στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική έχουν επίσης δώσει το δικό τους σήμα ότι είναι πρόθυμοι να δράσουν άμεσα και δραστικά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα παραμείνει υψηλός, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων «νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό» από ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται.

Επίσης η FED προχωρά πιο γρήγορα σε μείωση του τεράστιου ισολογισμού μειώνοντας ουσιαστικά δραστικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο επίσης οδεύει προς τερματισμό.  Σε συνδυασμό με αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός διευρύνεται και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με γοργούς ρυθμούς, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, υποστηρίζουν πολλοί αξιωματούχοι της ίδιας της FED και οικονομολόγοι της Wall Street.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή