Ανάκαμψη πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένει η ολλανδική εταιρεία Philips καθώς η απότομη μείωσή τους είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης ανταλλακτικών, η οποία είναι πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αλλά και ενός σοβαρού προβλήματος με συγκεκριμένο προϊόν της εταιρείας.

Η Philips από τις αρχές Ιανουαρίου προειδοποίησε ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα έπλητταν τα κέρδη της, ενώ η μετοχή της υποχώρησε κατά 15% όταν ανακοίνωσε την επέκταση των ανακλήσεων ορισμένων αναπνευστικών συσκευών και μηχανικών αναπνευστήρων τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πτώση εδώ και δεκαετίες.

«Αναμένουμε να ξεκινήσουμε τη χρονιά με πτώση πωλήσεων, ακολουθούμενη από ανάκαμψη και ισχυρό δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φρανς βαν Χάουτεν. Στην εταιρεία αναμένουν αύξηση μεταξύ 3% και 5% στις συγκρίσιμες πωλήσεις το 2022, με βελτίωση κατά 40 έως 90 μονάδες βάσης στα προσαρμοσμένα κέρδη EBITA.

Μαζική ανάκληση

Η συνολική ανάπτυξη θα συγκρατηθεί από τον τομέα προϊόντων ύπνου και αναπνευστικής φροντίδας, η οποία εξακολουθεί να εργάζεται για τη μαζική ανάκληση των αναπνευστικών μηχανημάτων που κυκλοφόρησαν πέρυσι, εν μέσω ανησυχιών ότι ένας τύπος αφρού που χρησιμοποιείται στις συσκευές θα μπορούσε να υποβαθμιστεί και να γίνει τοξικός.

Η ανάπτυξη, εξαιρουμένης αυτής της μονάδας, αναμένεται να φτάσει το 5% έως 6%, είπε ο Βαν Χούτεν.

Η Philips έχει διαθέσει 725 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή και αντικατάσταση περίπου 5 εκατομμυρίων συσκευών παγκοσμίως, αλλά το ποσό αυτό δεν καλύπτει το πιθανό κόστος της δικαστικής αγωγής, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει περισσότερες από εκατό συλλογικές αγωγές. Οι φόβοι για μεγάλο λογαριασμό αποζημιώσεων έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγοραία αξία της Philips τους τελευταίους εννέα μήνες.

Η εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 10% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ το προσαρμοσμένο EBITA μειώθηκε κατά 35% στα 647 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή