Η κακοκαιρία «Ελπίδα» παρέλυσε το λεκανοπέδιο της Αττικής και άλλες περιοχές, ενώ δεν φαίνεται τα προβλήματα να τελειώνουν σύντομα. Όπως φαίνεται για να επανέλθει η κανονικότητα σε δρόμους, ρεύμα και υποδομές θα χρειαστεί άνοδος της θερμοκρασίας και να λιώσουν τα χιόνια που τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν πάγος αυξάνοντας τα επίπεδα κινδύνου.

Αύριο Τετάρτη, όπως έχει αποφασιστεί Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη και Εύβοια τίθενται σε καθεστώς γενικής αργίας για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Χωρίς ρεύμα για δεύτερη νύχτα

Πολλά είναι τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε περιοχές της επικράτειας. Το ρεύμα δεν έχει επανέλθει σε περιοχές ένα 24ωρο μετά, ενώ στην Αττική Οδό ακόμα υπάρχουν οδηγοί που δεν έχουν απεγκλωβιστεί.

Η μετακίνηση είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί από τα χιόνια ή έχουν κλείσει λόγω πτώσης δέντρων, ενώ τα ΜΜΜ στην πρωτεύουσα υπολειτουργούν.

Παγετός την Τετάρτη

Για επικίνδυνο παγετό την Τετάρτη έκανε λόγο ο Κώστας Λαγουβάρδος που προειδοποίησε για ατυχήματα τις επόμενες ημέρες. Όπως ανέφερε:

«Το πρωί της Τετάρτης, θα έχουμε ισχυρό παγετό. Οι επιφάνειες θα παγώσουν. Δυστυχώς πολλές περιοχές δεν έχουν καθαριστεί και το χιόνι είναι άφθονο μέσα στο δρόμο» συμπλήρωσε.

«Πιο ασφαλείς θα είμαστε όταν το χιόνι λιώσει. Το φρέσκο χιόνι μπορεί να το περπατήσει κάποιος, ο πάγος δεν αντιμετωπίζεται. Ειδικότερα, επισήμανε, την Τετάρτη οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται με παγετό».

Σε αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι αύριο η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη καθώς οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια, θα εφαρμοστεί η αργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σκοπό να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις.

Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν). Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Για τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούνστην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας