Παρακινδυνευμένοι χειρισμοί στην Ουκρανία από όλους! Δίχως ούτε μία φορά να έχει κάνει δηλώσεις κάποιος ρώσος αξιωματούχος περί προθέσεων εισβολής στην Ουκρανία, σύσσωμη η Δύση δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση. Πολιτικοί ηγέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ομιλούν για επικείμενη εισβολή καθώς και το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές που κάτι τέτοιο θα κόστιζε. Μα η Ρωσία, ακόμη και τώρα, επιμένει πως δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση εισβολής.

Πώς δημιουργήθηκε αυτό το κλίμα; Αυτό που έχει απόλυτα ξεκαθαρίσει η Μόσχα είναι πως δεν πρόκειται να ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Οπως είχε το ίδιο αποσαφηνίσει και παλαιότερα για τη Γεωργία. Και απέδειξε έμπρακτα τότε τη σοβαρότητα των ισχυρισμών της. Αν τώρα έχουν συγκεντρωθεί ρωσικά στρατεύματα έξω από την Ουκρανία και το Ντονμπάς, αυτό προκλήθηκε από τις κινήσεις του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και τώρα, η Δύση φωνάζει για ένα γεγονός που γνώριζε πως πιθανότατα θα συνέβαινε αν το Κρεμλίνο επροκαλείτο!

Το βασικό ερώτημα είναι τι επιχείρημα προβάλλει η Ρωσία για να προωθεί μια τέτοια απόλυτη συμπεριφορά; Η άποψή της πως το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φθάσει μέχρι τα εθνικά της σύνορα, θεμελιώνεται σε μια σειρά από τοποθετήσεις κορυφαίων δυτικών ηγετών στα χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Οπως λ.χ. εξαιρετικά περιγράφει τα γεγονότα ο Ντέιβιντ Οουεν στο «Γρίφος, μυστήριο, αίνιγμα» (Καστανιώτης, 2021), επανειλημμένα αμερικανοί πρόεδροι, γερμανοί καγκελάριοι, βρετανοί πρωθυπουργοί κ.α., διαβεβαίωναν τη ρωσική ηγεσία πως σε καμία περίπτωση η δυτική συμμαχία δεν θα ακουμπούσε στα σύνορά της (ιδίως σελ. 329-333). Δεσμεύσεις που άμεσα καταπατήθηκαν στην περίπτωση των βαλτικών χωρών αλλά και αργότερα της ΛΔ της Γερμανίας.

Η ρωσική ανασφάλεια λοιπόν πηγάζει από χειροπιαστά γεγονότα κι όχι από φοβίες ή χίμαιρες. Κάποιες μάλιστα αντιφατικές δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, για τις προθέσεις των δυτικών πρωτευουσών και τις προϋποθέσεις εμπλοκής της Δύσης, έχει επιτείνει τη σύγχυση αλλά και την αμφιβολία της Μόσχας για την ειλικρίνεια των προθέσεων των συνομιλητών της. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει το λάθος. Και να οδηγήσει σε ανάφλεξη…

Είναι απαραίτητες αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού. Ωστε να υποχωρήσουν όλοι με αξιοπρέπεια. Η Δύση να βάλει στο ντουλάπι κάθε ιδέα για ένταξη τώρα του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Και η Μόσχα να αναγνωρίσει πως η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα με δική της βούληση και επιλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion