«Η αγορά εργασίας μπορεί να αντέξει τις αυξήσεις επιτοκίων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κατά την οποία δόθηκε το σήμα για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες από τον Μάρτιο.

«Νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, τονίζοντας ότι το γεγονός πως οι θέσεις εργασίας υπερβαίνουν επί του παρόντος τους άνεργους Αμερικανούς είναι ένας από τους λόγους που η αγορά εργασίας είναι «πολύ, πολύ ισχυρή».

Ο πρόεδρος της Fed είπε επίσης ότι «η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον σταθερά υψηλά επίπεδα στήριξης από τη νομισματική πολιτική» λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή από μόνη της, χωρίς έντονη στήριξη της νομισματικής πολιτικής.

Αγορά εργασίας

«Υπό το φως της αξιοσημείωτης προόδου που έχουμε δει στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό που είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας του 2%, η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον σταθερά υψηλά επίπεδα στήριξης της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Γι′ αυτό καταργούμε σταδιακά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μας…και αναμένουμε ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να αυξήσουμε το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στους ανθρώπους, ειδικά σε αυτούς που πλήττονται με το υψηλότερο κόστος των βασικών ειδών όπως τα τρόφιμα και η στέγαση. Η σταθερότητα των τιμών, πρόσθεσε, είναι το κλειδί για τη στήριξη της Fed.

«Είμαστε δεσμευμένοι στους στόχους μας για τη σταθερότητα των τιμών», είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας τόσο για να στηρίξουμε την οικονομία και μια ισχυρή αγορά εργασίας και για να αποτρέψουμε την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού».

Ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό

Ο Τζερόμ Πάουελ είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να μην υποχωρήσει ξανά στα προ πανδημίας επίπεδά του σύντομα και ότι η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να επιταχυνθεί.

«Οι κίνδυνοι πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ανοδικοί σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων συμμετεχόντων στην FOMC, και σίγουρα κατά την άποψή μου επίσης. Υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί ο υψηλός πληθωρισμός που βλέπουμε. Υπάρχει κίνδυνος να κινηθεί ακόμα πιο ψηλά. Επομένως, δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η βασική περίπτωση, αλλά ρωτήσατε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πρέπει να είμαστε σε θέση με τη νομισματική μας πολιτική να αντιμετωπίσουμε όλα τα εύλογα αποτελέσματα», είπε ο Πάουελ.

Ο Πάουελ ανέφερε επίσης ότι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή