Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έδωσαν σήμερα στη Ρωσία τις έγγραφες απαντήσεις τους στις «εγγυήσεις ασφαλείας» που έχει ζητήσει η Μόσχα από τις 17 Δεκεμβρίου. Πλέον, το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Μόσχας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μονομερή μέτρα – χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά.

Πάντως, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσαν να καλέσουν τη Μόσχα σε διάλογο, τονίζοντας ότι προτιμούν να δοθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτό, ωστόσο, δεν μοιάζει εύκολο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας – η μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και η μη ένταξη της Ουκρανίας σε αυτό – έχει απορριφθεί κατηγορηματικά.

«Αυτή τη στιγμή, το έγγραφο είναι στα χέρια τους και η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ανοιχτή» για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχτούν σε αυτό. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Στόλτενμπεργκ στο επίμαχο αυτό ζήτημα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια καθαρά αμυντική συμμαχία, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

ΗΠΑ – Γερμανία

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, στις 7 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο ο καγκελάριος της Γερμανίας. Βασικό θέμα στην ατζέντα του Όλαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η απάντηση της Δύσης – με δεδομένες τις ενστάσεις του Βερολίνου για επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ειδικά εάν περιλαμβάνουν και τον Nord Stream 2.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κίνδυνος πολέμου παραμένει υψηλός, ειδικά καθώς η Μόσχα ενίσχυσε περαιτέρω τις δυνάμεις τις στην Λευκορωσία, με τη δικαιολογία της συμμετοχής τους σε στρατιωτική άσκηση. Αυτός είναι και ο λόγος που η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ να σκεφτούν σοβαρά την άμεση αποχώρησή τους από την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις του «Σχήματος της Νορμανδίας», ανάμεσα σε διπλωμάτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν οκτώ ολόκληρες ώρες και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στο Βερολίνο, σε δύο εβδομάδες. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας ισχυρίστηκε, μετά το πέρας, ότι συμφωνήθηκε η επιτήρηση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Στις εξελίξεις παρενέβη για μκια ακόμη φορά και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να φιλοξενήσει τους ομολόγους του από τη Ρωσία και την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να δοθεί ειρηνική διέξοδος στην κρίση και να αποτραπεί ο πόλεμος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».