Η Intel κέρδισε τη δικαστική υπόθεση σχετικά με το πρόστιμο ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μονοπωλιακές πρακτικές, πριν από 12 χρόνια.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα στο Λουξεμβούργο, δεύτερο τη τάξει στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο είχε επιβληθεί στην Intel το 2009, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει τις πρακτικές της εταιρείας έναντι της ανταγωνίστριάς της AMD.

Ουσιαστικά, η Intel κατηγορήθηκε ότι έδινε σημαντικές εκπτώσεις σε κατασκευαστές υπολογιστών, όπως η Dell, η Hewlett Packard, η (τότε) NEC και η Lenovo ώστε να αγοράζουν κατά προτίμηση δικούς της επεξεργαστές.

Στην απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο ασκεί κριτική στον τρόπο ανάλυσης της υπόθεσης εκ μέρους των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της Επιτροπής και ουσιαστικά ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο δικαστήριο είχε επικυρώσει το 2014 την απόφαση της Επιτροπής του 2009, αλλά στη συνέχεια το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το ανώτατο στην Ευρώπη, το 2017 κλήθηκε να επανεξετάσει την έφεση της Intel.

Από την πλευρά της η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση και θα εξετάσει τα πιθανά επόμενα βήματα.

Η σημερινή απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ανάλογες περιπτώσεις προστίμων έχουν επιβληθεί ή εξετάζεται να επιβληθούν και σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως οι Alphabet (Google) Apple, Amazon και Facebook (νυν Meta Platforms).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή