
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαμβάνουν εξώδικα και διαταγές πληρωμής, κύρια από την εταιρεία διαχείρισης των χρεών της πρώην ΑΤΕ για δάνεια κτηνοτρόφων (κύρια αγελαδοτρόφων – χοιροτρόφων – πτηνοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων) απειλώντας με πλειστηριασμούς εγκαταστάσεων και κατοικιών.
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το καταστροφικό μέλλον της κτηνοτροφίας στην χώρα μας, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς εκκλήσεις για στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαν οι κτηνοτρόφοι στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας.
Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 40% , η ενέργεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, όπως και οι άλλες εισροές (λιπάσματα, ανταλλακτικά, φάρμακα κτλ). «Έχουμε ζητήσει να δοθεί άμεσα στήριξη για την κάλυψη έστω του μεγαλύτερου μέρους αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, για να σταματήσουμε, να περιορίσουμε τη ζημία (όχι να κερδίσουμε), αλλά μέχρι σήμερα μόνον κατανόηση και υποσχέσεις ακούμε», επισημαίνει ο ΣΕΚ στην επιστολή του.
Με βάση τα παραπάνω ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά άμεσα:
– Να σταματήσει το κυνηγητό και οι απειλές κατά των κτηνοτρόφων.
– Με ειδικό Νόμο να ρυθμιστούν όλα τα χρέη των κτηνοτρόφων προ τις τράπεζες και τα FUNDS περιορίζοντας τις οφειλές κατά 80% και ρυθμίζοντας το υπόλοιπο 20% με δόσεις αποπληρωτέες σε 15-20 χρόνια.
– Νομοθέτηση προστασίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της γης που καλλιεργούν, καθώς και της πρώτης κατοικίας.
– Να δοθεί άμεσα οικονομική στήριξη σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας για να καλυφθεί, έστω ένα μέρος των τεράστιων απωλειών εισοδήματος που έχουν από την αύξηση του κόστους παραγωγής.
«Προειδοποιούμε ότι εάν δεν παρθούν αυτά τα ελάχιστα μέτρα, τεράστιες υποδομές δισεκατομμυρίων που στήθηκαν με αίμα και δουλειά θα γίνουν κουφάρια, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα ξεριζωθούν, μεγάλες παραγωγές γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν με εισαγόμενες και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη», τονίζει.


Latest News

Συνδεδεμένες: Καθορίστηκαν ποσά ενισχύσεων – Αναλυτικά τα προϊόντα
Στη διαύγεια αναρτήθηκαν οι σχετικές αποφάσεις

Η γεωχωρική τεχνολογία βασικό εργαλείο για τη μετάβαση στην ευφυή γεωργία
Δρομολογείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα

Νέο πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην αγροδιατροφή
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποστήριξη, εκπαίδευση και ατομική καθοδήγηση επί 6 μήνες, όπως και χρηματικά βραβεία έως 15.000 ευρώ

Βασική ενίσχυση: Γραμμική μείωση έως 2,5% για το 2022
Τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ

Υψηλά παραμένουν οι τιμές αγροτικών προϊόντων
Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα ελέω κορωνοϊού

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες πληρωμές ύψους 11,77 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Από τις 13/05/2022 έως τις 24/05/2022 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 11.770.346,80 ευρώ

Τι αλλάζει για τους δασωθέντες αγρούς - Ποιοι εξαιρούνται
Παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ

«Πράσινο» φως για την έκτακτη ενίσχυση αγροτών έως 15.000 ευρώ
Στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν περίπου 87 εκατ. ευρώ

Μεταφορά πόρων από την ΚΑΠ για την κάλυψη τουκόστους παραγωγής
Παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Βρυξέλλες

Καταρρέει ο πρωτογενής τομέας - Τι δείχνει έκθεση της ΓΣΕΕ
Αδύνατη η αντιμετώπιση επισιτιστικής κρίσης – Παρωχημένη η επιχειρηματικότητα δεν επενδύει σε ποιοτικό εργατικό δυναμικό