Σε 10 ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» το τελικό σχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ ενώ τα «αποκαλυπτήρια» αναμένονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: Ευκαιρία για διορθώσεις στο Ε9

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης παρουσίασε ένα από τα τέσσερα σενάρια που επεξεργάζονταν για το νέο φόρο ακινήτων. Οι θεσμοί είδαν με «καλό μάτι» το συγκεκριμένο σενάριο αλλά για να «κλειδώσει» συμφώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ να «τρέξει» μέσα στο επόμενο δεκαήμερο την προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Με βάση τον «λογαριασμό» που θα βγάλει η ΑΑΔΕ το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα και συγκεκριμένα θα γνωρίζει ποιοι θα δουν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι θα δουν «φουσκωμένα» ραβασάκια.

Στην κρησάρα των θεσμών

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης του νέου ΕΝΦΙΑ θα περάσουν από τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξουν ανατροπές, το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται προβλέπει μια νέα κλίμακα και τη θέσπιση ενός «κόφτη» επιβαρύνσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο φόρος εκτοξεύεται στα ύψη με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ανατροπές στο χρονολόγιο

Πάντως η καθυστέρηση των «αποκαλυπτηρίων» του νέου ΕΝΦΙΑ φέρνει ανατροπές και στο χρονολόγιο πληρωμής του. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να φθάσει στους 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων τον Απρίλιο ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα εξοφληθεί τον Μάιο. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες ισόποσες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι κουρεμένα κατά 60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει μεγαλύτερο «ψαλίδι». Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Στους «άτυχους» του νέου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα δουν φέτος το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να έχει «φουσκώσει» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax