Σήμερα, το μεσημέρι (ακριβής ώρα 13.00) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το deal του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού για την Viva στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η αναδυόμενη αγορά των angels investors

Άρχισε ήδη να δημιουργείται μια αναδυόμενη αγορά angels investors αλλά και ιδιωτών επενδυτών που μπορούν να συμμετέχουν σε αρχικούς γύρους χρηματοδότησης ελληνικών startups.

Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού πάνελ όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 6 funds του Innovation Window της οικογένειας του EquiFund  στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που την υποστηρίζουν 3.0» στην διοργάνωση της οποίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, η Bayer, η Endeavor Greece.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Χρήστος Γαστεράτος (Marathon Ventures Capital), Στέλιος Ηλιάκης ( Uni.Fund), Δημήτρης Ιωακειμίδης (Big Pi Ventures), Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου (Velocity.Partners), Γιώργος Καραντώνης (Metavallon) και Φοίβος Τσουκάτος ( Venture Friends).

Στο επίκεντρο, τα τρόφιμα και ποτά

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των στελεχών της EOS Capital Partners – managing partner της οποίας είναι ο Απόστολος Ταμβακάκης- έχουν βρεθεί 3-4 εταιρείες του κλάδου τρόφιμα-ποτά. Ως γνωστόν η εταιρεία EOS Capital Partners έχει υπό την διαχείριση της το EOS Hellenic Renaissance Fund, ένα private equity fund που επενδύει σε Μμε επιχειρήσεις με προοπτικές υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μάλιστα, η εταιρεία το χρόνο που πέρασε είχε και ένα πολύ επιτυχές exit της Cosmos Sports.

 Ένα θέρετρο στους Αγίους Θεοδώρους

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Leon Avigad,  ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Brown Hotels με ανάρτηση του στο αγαπημένο του Instagram κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στο νέο απόκτημα, το Brown Beach Corinthia. Πρόκειται για ένα luxury resort στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων  στη Κορινθία με θέα στο Σαρωνικό. Το resort, σύμφωνα με το site του Ομίλου, θα έχει 166 design rooms and 110 bungalows.

Ο Avigad, πρόσφατα (άτυπα) πολιτογραφημένος Αθηναίος, κάνει και μια ξεχωριστή αναφορά στην ανάρτηση του, στην Ρία Βογιατζή, εκ των ιδρυτών της εταιρείας Elastic Architects.

Στην ανάρτηση διαβάζω: «Το πιο πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο ξενοδοχείο που έχουμε δημιουργήσει ποτέ. Εκπληκτική αρχιτεκτονική & σχεδιασμός από την @vogiatziria και ολόκληρη την ομάδα @elasticarchitects.

Πλήρης κλίμακας πολυτελές θέρετρο 5*. Άνοιξη 2022. Ανυπομονώ».

Ο σύμβουλος

Η δικηγορική εταιρεία Karatzas & Partners ήταν ο νομικός σύμβουλος των Αμερικανών της J.P.Morgan Chase  στο deal με την Viva. Σε σχετική ανάρτηση της εταιρείας γίνεται αναφορά σε συναλλαγή ορόσημο που θέτει τις βάσεις για μια ανάπτυξη των συστημάτων πληρωμών της J.P.Morgan με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στην ευρωπαϊκή μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Στην ίδια ανάρτηση ότι το deal δηλώνει και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας fintech και αναμένεται να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της Viva, ιδιαίτερα στο σκέλος της καινοτομίας στα συστήματα πληρωμών.

Το μη ευκαταφρόνητο κέρδος

Ας κρατήσουμε την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εισαγωγική τοποθέτηση του στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο: « Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα.

Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη. Και θυμίζω, επίσης, ότι με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό- ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό».

Την κυβερνητική θέση για την διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης των τελευταίων ημερών ως συνέπεια των ακραίων καιρικών φαινομένων έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με ανάρτηση του στο Linkedin. Στην ανάρτηση του αυτή διαβάζω μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις δηλώσεις ή τις προθέσεις. Και το αποτέλεσμα που είδαμε στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς σε ένταση για τα δεδομένα της Αθήνας κακοκαιρίας είναι άνισο και μας πλήγωσε. Κάποια πράγματα δούλεψαν και βελτιώθηκαν σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες κρίσεις και κάποια άλλα όχι.

Οφείλουμε, λοιπόν, μια μεγάλη συγνώμη σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν αλλά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους περισσότερους από 7.000 κρατικούς λειτουργούς (στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, της πολιτικής προστασίας, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, υλοτόμους και τόσους άλλους) που δυο μέρες τώρα δίνουν μάχη για να αποτρέψουν τα χειρότερα και να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η χιονοθύελλα της Δευτέρας.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής από τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών και των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι στον πυρήνα της εντολής που έχουμε λάβει από τους πολίτες. Δεν διεκδικούμε το “μπράβο” όταν την κάνουμε καλά ούτε και κρυβόμαστε πίσω από άλλους όταν δεν την κάνουμε καλά. Είμαστε διαφορετικοί διότι δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύπτουμε αλλά για να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο, να είμαστε διαφανείς και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Άλλωστε, ακριβώς γι’αυτό το λόγο η πολιτική προστασία ήταν ένα γραφείο σε ένα ακατάλληλο κτίριο το 2019 και σήμερα είναι Υπουργείο. Δεν χτίζεις, όμως, κράτος από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε και μπορεί να αλλάξει η κουλτούρα των ανθρώπων που στελεχώνουν την κρατική μηχανή σε όλα τα επίπεδα του κράτους και της αυτοδιοίκησης χωρίς διαρκή εκπαίδευση και ασκήσεις στο πεδίο όλο το χρόνο -και όχι μόνο στην ώρα της κρίσης».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories