Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης καθώς και της Ουκρανίας, εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ εργάζονται από κοινού για τη συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε ολόκληρο τον κόσμο για να αποφευχθούν σοκ στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρουν στη κοινή τους δήλωση.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, περικυκλώνοντάς την από βορρά, ανατολικά και νότια, προκαλώντας συναγερμό στη Δύση ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επίθεση μετά την εισβολή της στην Κριμαία το 2014.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και η Μόσχα ανέφερε τη δυτική απάντηση ως απόδειξη ότι η Ρωσία είναι ο στόχος και όχι ο υποκινητής της επίθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο. Οποιαδήποτε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα επιδεινώσει την ήδη σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνομιλίες με άλλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο σχετικά με μια πιθανή εκτροπή των προμηθειών στην Ευρώπη εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ανέφερε νωρίτερα η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Δεσμευόμαστε από κοινού για την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της Ευρώπης και για την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Συμμεριζόμαστε επίσης τον στόχο της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας» τονίζουν επίσης στην κοινή δήλωση και προσθέτουν:

«Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά για την ενεργειακή πολιτική, την απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων και την ασφάλεια του εφοδιασμού στο Συμβούλιο Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ. Οι δεσμεύσεις της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών για την εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, μέσω της καθαρής ενέργειας, ιδίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και των τεχνολογιών, παρέχουν έναν δρόμο προς την ενεργειακή ασφάλεια και τη μειωμένη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Οι τρέχουσες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας να επιταχύνουμε και να διαχειριστούμε προσεκτικά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια».

Τονίζουν ότι, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να εντείνουν της στρατηγική ενεργειακή συνεργασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού και «θα εργαστούμε μαζί για να διαθέσουμε αξιόπιστους και οικονομικά προσιτές ενεργειακές προμήθειες σε πολίτες και επιχειρήσεις στην ΕΕ και τις γειτονιές της».

«Γενικότερα, καλούμε όλες τις μεγάλες χώρες παραγωγούς ενέργειας να συμμετάσχουν μαζί μας για να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι σταθερές και καλά εφοδιασμένες. Αυτό το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και θα το προωθήσουμε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ στις 7 Φεβρουαρίου» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή