Τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που έχει με τους ιδιοκτήτες και υπεκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι την περίοδο της πανδημίας είχαν λάβει «κουρεμένα» έως και 100% ενοίκια αναμένεται να κλείσει οριστικά έως το τέλος Φεβρουαρίου η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για φορολογούμενους οι  οποίοι μέχρι σήμερα, δεν έχουν λάβει καμία στήριξη  για τις απώλειες των εισοδημάτων που έχουν υποστεί από την επέλαση της πανδημίας.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Σκάι) ήδη έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 808 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η ΑΑΔΕ αναμένεται να κλείσει τις εκκρεμότητες που έχει με τους φορολογούμενους που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα αποζημιωθούν:

  1.             Όσοι τροποποίησαν το ενοίκιο τους εν μέσω πανδημίας.
  2.             Οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021
  3.             Οι υπεκμισθωτές ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριου 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Σύμφωνα με την νομοθεσία αλλά και τις διευκρινήσεις που έχουν δοθεί με εγκυκλίους,  δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, είναι ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Συμψηφισμοί

Επίσης θα γίνουν και συμψηφισμοί αποζημιώσεων (για την περίοδο Μάρτιος 2020 – Δεκέμβριος 2020) με φορολογικές υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι  μέχρι σήμερα ενώ έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια έχουν μείνει εκτός των ενισχύσεων.

Διασταυρώσεις και επιστροφή αποζημιώσεων

Η ΑΑΔΕ μόλις κλείσει τις εκκρεμότητες και καταβάλει τις αποζημιώσεις θα «τρέξει» διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους  εισέπραξαν παράνομα τα ποσά των αποζημιώσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται:

  •              Φορολογούμενοι που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική ενίσχυση για απώλειες ενοικίων που υπέστησαν έως τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν υπέβαλαν δηλώσεις Covid ή  το ποσό της αποζημίωσης ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιούνταν.
  •              Φορολογούμενοι οι οποίοι  εν μέσω πανδημίας αύξησαν υπέρμετρα το ενοίκιο για να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν εισπράξει παράνομα ποσά αποζημιώσεων θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να συντάσσει τις σχετικές λίστες με τα ονόματα και τα ΑΦΜ εκμισθωτών και υπεκμισθωτών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία τα ενοίκια είχαν «κουρευτεί» κατά 100% και η αποζημίωση για τους εκμισθωτές έφθανε στο 80% του ποσού του ενοικίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax