Αριθμητικά η ψηφοφορία στη Βουλή αλλά και η όλη εξέλιξη της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης δεν επεφύλαξε κάποια μεγάλη είδηση. Όλα κύλησαν πάνω κάτω όπως είχαν προδιαγραφεί με την κατάθεση της πρότασης από τον Αλέξη Τσίπρα και την τοποθέτηση των κομμάτων και της κυβέρνησης πριν την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Για να κυβερνήσει ποιός;

Ήταν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση άμυνας μετά το φιάσκο της διαχείρισης της κακοκαιρίας ενώ και στην ομιλία του πρωθυπουργού ήταν εμφανές ότι έλειπαν οι υψηλοί και πανηγυρικοί τόνοι άλλων προηγούμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Είναι χαρακτηριστική όλου αυτού του κλίματος που συμπυκνώνει και το στίγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης η φράση του ότι η κυβέρνηση αυτά τα δυόμιση χρόνια «πέρασε από θύελλες με τις λιγότερες απώλειες» αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημία, φυσικές καταστροφές, ελληνοτουρκικά, προσφυγικό κλπ).

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά επιχείρησε μία ρεβάνς για όσα είχε υποστεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Μάτι καλώντας τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει και να προκηρύξει εκλογές ζητώντας συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας. «Γίνατε ανέκδοτο. Έχετε τελειώσει πολιτικά» είναι επίσης η χαρακτηριστική φράση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό.

Σε αυτό η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά ήταν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς διερωτήθηκε: «Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να καταδικαστεί μια κυβέρνηση 31 μηνών για να κυβερνήσει ποιός; Αυτός που δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του;».

Δεν μπορεί να μείνετε για πολύ στον εξώστη

Αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μένει ως πολιτικό δια ταύτα από την τριήμερη συζήτηση είναι πως η ΝΔ φαίνεται να ανοίγει μέτωπο στο ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας το Νίκο Ανδρουλάκη για αντικυβερνητική-αντιπολιτευτική σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέχεια στην κριτική που άσκησε η ΝΔ όταν την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την πρόταση μομφής.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε εκτενές απόσπασμα από την ομιλία του για να επιπλήξει το ΚΙΝΑΛ κάνοντας αιχμηρές αναφορές για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη. «Αν και με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι γνωστό πια ότι μας χωρίζει χάος, χάσμα πολιτικό, ηθικό, αισθητικό, θα περίμενα μία πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ».

«Και εξηγούμαι: -συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης- όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα τα οποία καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. Δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Δυστυχώς τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά την διάρκεια αυτών των ημερών.

Συνταχθήκατε πλήρως

»Θα περίμενα πάντως ότι οι διακηρύξεις σας, κ. Κατρίνη, περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν τελικά και σε μία αυτόνομη στάση. Σε έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μια ανάλογη ψήφο. Αντίθετα, όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην Ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε, συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης – ΚΙΝΑΛ: «Κοκορομαχία μεταξύ δύο αποτυχημένων»

Διάβαστε επίσης – Ευάγγελος Βενιζέλος: Ενοχλήθηκε επειδή ο πρωθυπουργός δεν τον ανέφερε στα «θύματα» της «σκευωρίας Novartis»

Η πρώτη αιχμηρή τοποθέτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να κριτικάρει τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην παρέμβασή του, παρά τα προ ημερών πυρά της Κουμουνδούρου πως η στάση του ΚΙΝΑΛ παραμένει αντιφατική καθώς ενώ καταψήφισε την κυβέρνηση δεν υιοθετεί ταυτόχρονα το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Απεναντίας ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε σήμερα για πρώτη φορά μια τόσο αιχμηρή τοποθέτηση με αποδέκτη το Νίκο Ανδρουλάκη, αν και με την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να τον συγχαρεί, επιδιώκοντας την πραγματοποίηση μιας δια ζώσης συνάντησης.

Μάλιστα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έριξε βέλη κατά του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνης.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Μιχάλης Κατρίνης είχε διαμηνύσει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν προσφέρεται ως «βολικός εταίρος» για το δικομματισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας ως αρωγό της κυβέρνησης τον Κυριάκο Βελόπουλο στις επιθέσεις του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας το πρωί στην κριτική που δεχόταν τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για αντίφαση ως προς το ταυτόχρονο «ναι» στην πρόταση μομφής και το «όχι» σε πρόωρες εκλογές τόνισε:

«Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει. Αλλά καμία δύναμη της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Αυτές θα τις επιβάλει ο ελληνικός λαός. Και το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις εκλογές όποτε και να γίνουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα