Την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της μελέτης για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας για το 2021, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το σχέδιο για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου ως τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη αστική παρέμβαση που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια, ενώ ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της μελέτης που κοινοποιήθηκε σε πάνω από 130 φορείς και συλλογικότητες ακολουθεί το στάδιο της αξιολόγησης, με στόχο να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα εντός του 2022.

Για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και για το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο στον δημόσιο χώρο πρασίνου, το οποίο γίνεται πράξη. Τόνισε δε, ότι η διοίκηση της Περιφέρειας τήρησε στο ακέραιο τη δέσμευσή της κι έτσι εξασφαλίστηκαν για τον σκοπό αυτό κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίησης ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί η Περιφέρεια και γνωστοποίησε, ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του φωτισμού στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας με λαμπτήρες τύπου led, προωθούνται ταχύτατα οι διαδικασίες για τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο, που θα συνδέσει με μέσο σταθερής τροχιάς τη δυτική Θεσσαλονίκη με τον αστικό ιστό της πόλης, ενώ υλοποιείται και το έργο καθαρισμού, εξυγίανσης, κι αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε αρχαιολογικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάδειξη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, ολοκληρώνονται οι εργασίες στο νέο μουσείο της Βεργίνας που θα είναι εφάμιλλο του μουσείου της Ακρόπολης, χρηματοδοτείται η κατασκευή του κτιρίου επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας και εγκαινιάστηκε το νέο αρχαιολογικό πάρκο της νεκρόπολης των Αιγών στην Ημαθία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που, όπως είπε, παρά τις δύσκολες συνθήκες, το 2021 κατάφερε να υποστηρίξει 21 οπτικοακουστικές παραγωγές, με σημείο αιχμής τις ταινίες  «The Enforcer» και «The Expendables».

«Απορρόφηση 100%» και έργα παρά την «πολύ δύσκολη χρονιά»

Για το 2021, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, ωστόσο τόνισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας συνέχισε να δίνει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα ενισχύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας, υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους πολίτες».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να «χτιστεί» η Μακεδονία του 2030. Επισήμανε ακόμη ότι υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται σήμερα 8500 έργα και δράσεις σε όλη την Περιφέρεια και υπογράμμισε ότι «το 2021 οι πληρωμές έργων άγγιξαν τα 800 εκ. ευρώ, πράγμα που», όπως είπε, «σημαίνει ότι επιτεύχθηκε σχεδόν 100% απορρόφηση των πόρων».

Μετά την παρουσίαση του απολογισμού από τον Περιφερειάρχη ακολούθησαν οι αντίστοιχες παρουσιάσεις από τους τοπικούς και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι παρατάξεις «Κοιτάμε μπροστά», «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» και «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα ορισμένων παρατάξεων να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποί τους μετά την τοποθέτηση του περιφερειάρχη και πριν από τις παρουσιάσεις των αντιπεριφερειαρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές