Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022: «Καλημέρα σας. Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή την τελευταία χιονοθύελλα.

Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων.

Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: Κράτους, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών.

Είναι ξεκάθαρο, και αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού».

Η ειλικρινής, θέλω να πιστεύω, συγγνώμη του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που δεν θρηνήσαμε θύματα, θα ήταν αρκετή για να πούμε «πάει, πέρασε κι αυτό» – καθώς ποιος δεν γνωρίζει ότι η κρατική μηχανή κάθε φορά που δέχεται πίεση διαλύεται –, αν δεν ήταν επαναλαμβανόμενη!

Αυτό που ανησυχεί τον καθένα είναι ότι η προχθεσινή «πρωθυπουργική συγγνώμη» είναι η τρίτη για ένα σερί φυσικών καταστροφών που ξεκίνησε πέρυσι τον Φεβρουάριο με τη «Μήδεια». Και τότε, στις 21 Φεβρουαρίου 2021, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ειλικρινή λύπη του για όσα συνέβησαν στην Αττική και ειδικά στα βόρεια προάστια που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χιονοθύελλας, κι αν θυμόσαστε είχαν αφήσει χωρίς φως και νερό χιλιάδες κατοίκους, ανάμεσά τους και τον Στέφανο Μάνο που τότε σήκωσε τη σημαία κατά του ΔΕΔΔΗΕ και της κυβερνητικής ανικανότητας.

Και στη συνέχεια ήρθαν οι φωτιές του καλοκαιριού με την ανείπωτη τραγωδία της Εύβοιας.

Στις 9 Αυγούστου 2021 ο Πρωθυπουργός πάλι απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό είπε:
«Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν.

Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Κατόπιν τούτων είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και κυρίως η χώρα βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δομικό πρόβλημα, το οποίο και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη απέτυχε να επιλύσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Τα μεσοπρόθεσμα της οργής
Opinion |

Τα μεσοπρόθεσμα της οργής

Η σημερινή κυβέρνηση, που κατάφερε να βγάλει από την επικαιρότητα τις επισκέψεις των επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας, διαπραγματεύεται αυτές τις μέρες μαζί τους εδώ στην Αθήνα τις παραδοχές ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος