Στην πίεση που θα ασκήσει ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός προς την ΕΚΤ, ώστε να προχωρήσει σε πάνω από μία αύξηση των επιτοκίων φέτος, φαίνεται πως ποντάρουν οι επενδυτές, παρά το γεγονός πως επισήμως η Τράπεζα και η ηγεσία της επιμένει πως θα τηρηθεί στάση αναμονής τη φετινή χρονιά.

Οι αγορές χρήματος, όπως επισημαίνουν οι “Financial Times”, έφεραν πιο κοντά τα σενάρια σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με μια πρόβλεψη αύξησης του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,25% από το τωρινό -0,50%, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές αναμένουν, όχι μία αλλά τουλάχιστον δύο αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Κι αυτό εν όψει της νέας συνεδρίασης του συμβούλιου την Πέμπτη.

Το παράδειγμα της Fed 

Έχει προηγηθεί εξάλλου η συνεδρίαση της Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα, η οποία έστειλε σήμα για διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων και η οποία αναπόφευκτα φούντωσε τη σεναριολογία για το πώς η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού.

Είναι δε, αξιοσημείωτο πως η βεβαιότητα των αγορών για την πρώτη αύξηση των ευρωεπιτοκίων από το 2011 «χτίζεται» παρά το γεγονός πως η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει απορρίψει επανειλημμένως ως πρόωρη τη συζήτηση για την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ έχει «κάθε λόγο να μην δράσει τόσο γρήγορα και δραστικά όπως η Fed».

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία εδώ και μήνες, φτάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ του 5%, το Δεκέμβριο. Μάλιστα, αν και στη νέα έκθεση για τον Ιανουάριο που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη αναμένεται να καταγραφεί επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 4,4%, ο δείκτης και πάλι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παράλληλα τα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώθηκαν από αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Γαλλία, επιβεβαιώνοντας τη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων, ουσιαστικά ενίσχυσαν την πεποίθηση της αγοράς πως η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην ανάγκη να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής σύντομα.

Το μήνυμα από την αγορά ομολόγων 

«Η ΕΚΤ έχει κολλήσει στο σύνθημα πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, όμως η αγορά ξεκάθαρα αμφισβητεί την άποψη αυτή» σχολίασε χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής Ρίτσαρντ ΜακΓκουάρ της Rabobank.

Οι προσδοκίες της αγοράς αποτυπώθηκαν, εξάλλου, και στο sell-off στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ώθηση του κόστους δανεισμού του γερμανικού 10ετούς σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά από το 2019. Μάλιστα οι αποδόσεις του 2ετούς, που είναι ακόμη πιο ευάλωτες στις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων, ανέβηκαν δραστικά από την περασμένη εβδομάδα στο 0,48%, ήτοι δηλαδή σε υψηλό εξαετίας. Είναι δε, η πρώτη φορά από το 2015 που διαμορφώθηκε πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή