Οι χώρες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής εν μέσω της COVID-19 και οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη διευκόλυνση του εμπορίου θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στον καθορισμό της ισχύος της ανάκαμψής τους από την πανδημία.

Το παγκόσμιο φόρουμ της UNCTAD για τις εθνικές επιτροπές διευκόλυνσης του εμπορίου (NTFC) που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από σήμερα 1η έως και τις 4 Φεβρουαρίου θα εξετάσει πώς μπορεί να επιταχυνθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη διευκόλυνση του εμπορίου μέσω αυτών των επιτροπών κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

Η διευκόλυνση του εμπορίου συνεπάγεται την επίσπευση του εκτελωνισμού των εμπορευμάτων για τη μείωση του χρόνου και του κόστους των διαδικασιών εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης, ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη διασυνοριακή ροή εμπορευμάτων.

«Η COVID-19 υπενθύμισε ότι οι επιπτώσεις που προκαλούνται από τις διαταραχές του εμπορίου είναι πραγματικές. Αυτές ήταν ήδη καθημερινές πραγματικότητες για τους ανθρώπους σε ευάλωτα έθνη, που βασίζονται στο εμπόριο για βασικά αγαθά», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της UNCTAD, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

«Η διευκόλυνση και λιγότερο δαπανηρή μετακίνηση αγαθών πέρα ​​από τις θάλασσες και τα σύνορα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης.

Επειδή το εμπόριο αφορά τους ανθρώπους και τη βελτίωση της ζωής τους», είπε η κ. Γκρίνσπαν.

Το φόρουμ προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη των NTFC, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και σε άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη διευκόλυνση του εμπορίου και να μοιραστούν γνώσεις σχετικά με τις καλές πρακτικές.

Υποστήριξη της προόδου στις μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου

Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της TFA και άλλων συμφωνιών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η UNCTAD είναι έτοιμη να βοηθήσει σε αυτήν την πρόοδο. Ως εμπορικός φορέας του ΟΗΕ, η UNCTAD παρέχει τεχνική υποστήριξη σε NTFC σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες

και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, για να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν το TFA.

Απτές λύσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου

Μεταξύ άλλων θεμάτων, το φόρουμ θα εξετάσει απτές λύσεις και προσεγγίσεις για την ενδυνάμωση των NTFC ως συντονιστών των μεταρρυθμίσεων διευκόλυνσης του εμπορίου και πώς μπορούν να ενσωματώσουν τα ψηφιακά εργαλεία.

Αυτά τα εργαλεία γίνονται απαραίτητα για τα NTFC, ειδικά στο πλαίσιο των περιορισμών μετακίνησης που επιβάλλονται από την πανδημία COVID-19. Διασφαλίζουν ότι οι NTFC μπορούν να συντονίζουν αποτελεσματικά τις δραστηριότητές τους για τη διευκόλυνση του εμπορίου χωρίς διακοπή.

Τα εργαλεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επίλυση πολλών επαναλαμβανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα NTFC, όπως η εναλλαγή των μελών και η έλλειψη λογοδοσίας, κάνοντας τις επιτροπές πιο προσανατολισμένες στα αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης τον ρόλο των NTFC στην προώθηση της ισότητας των φύλων στις πολιτικές διευκόλυνσης του εμπορίου, καθώς οι γυναίκες έμποροι αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια με βάση το φύλο, όπως νομικές διακρίσεις και λεκτική, σωματική και σεξουαλική βία στα σύνορα.

Το φόρουμ θα προσφέρει στις χώρες μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα προγράμματα διευκόλυνσης του εμπορίου που προσφέρει η UNCTAD και οι εταίροι της. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν διαδικτυακά με δωρητές, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή