Μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να λαμβάνει ισορροπημένα μέτρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Μετά από συνομιλίες που συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο ηλεκτρικό ρεύμα από 21% στο 6% από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Ιουλίου, να δώσει επιταγή 100 ευρώ στους Βέλγους και να επεκτείνει το κοινωνικό τιμολόγιο.

Το πακέτο στήριξης για την ενέργεια θα φθάσει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Τίνε Βαν Ντερ Στρέτεν, και αυτό ισοδυναμεί με μέση μείωση 165 ευρώ για τα νοικοκυριά.

Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν σχεδιάσει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η Βουλγαρία πάγωσε τις τιμές της θέρμανσης και της ενέργειας μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Ισπανία και η Γαλλία έβαλαν ανώτατο όριο στις αυξήσεις των λογαριασμών της ενέργειας, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σουηδία, προσέφεραν αποζημίωση στα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο, επισημαίνει το Reuters.

Της σημερινής απόφασης προηγήθηκαν συζητήσεις εβδομάδων με ενστάσεις μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης για το πώς να προστατευθούν οι καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών για την ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή