Άλλαξε για τέταρτη φορά το τελευταίο τετράμηνο η  κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων προκειμένου να εμπλουτιστούν τα «γκισέ» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και να επιδοτηθούν οι …φουσκωμένοι λογαριασμών ρεύματος.

Όπως προκύπτει από τη νέα απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου»,  χθες πήρε τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, η νέα κατανομή στερεί και τους πόρους  που ελάμβανε ο  Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές για την  εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών. Στον ΕΟΑΝ κατευθύνονταν το 1% των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών, το οποίο πλέον μηδενίζεται.

Επίσης, για άλλη μια φορά «αδυνατίζει» ο Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος θα απορροφά το 3,8% των εσόδων από τους ρύπους (η τελευταία Υπουργική Απόφαση  του Δεκεμβρίου τον «έριχνε» στο 4%  από 8% τον Νοέμβριο, 30% τον Οκτώβριο και 60% από τις αρχές του 2021).

Μαχαίρι μπήκε και στο ποσοστό που ελάμβανε το ίδιο το ΥΠΕΝ (από 1% σε 0,2%)   προκειμένου να καλύψει συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων ετών. Εκτός έμεινε και ο «Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας– Ισμαρίδας» ο οποίος ελάμβανε 0,04%  των εσόδων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του.

Τα ποσά που χάνουν ο ΕΛΑΠΕ, ο ΕΟΑΝ, το ΥΠΕΝ και ο Φορέας θα εμπλουτίσουν το   Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να συνεχιστεί η επιδότηση των τιμολογίων ενώ ένα έξτρα 1% θα πάρει το υπουργείο για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών

Γενικότερα, για το 2022,  τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθουν σε 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο  Διαχειριστής  Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Σύμφωνα με τον Διαχειριστή φέτος θα πουληθούν στις δημοπρασίες  περίπου 20 εκατ. δικαιώματα  και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα έχουν γίνει με μιαμέση τιμή έτους  στα 75 ευρώ/τόνο, αλλά ήδη για τον Ιανουάριο η μέση τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 85 ευρώ ο τόνος.   Είναι αξιοσημείωτο ότι,  οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων κινούνται από τις 29 Δεκεμβρίου  πάνω από τα 80 ευρώ ανά τόνο ενώ από τις 25 Ιανουαρίου πάνω από τα 85 ευρώ πλησιάζοντας τις τελευταίες ημέρες τα 90 ευρώ, ενώ ευρωπαίοι αναλυτές  θεωρούν πιθανή μια άνοδο σύντομα ακόμη και στα 100 ευρώ.

Τα έσοδα των δικαιωμάτων, βάσει της νέας απόφασης του ΥΠΕΝ, θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • 3,8% (από 4% που προβλεπόταν) στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
  • 74,90% (από 73,86%) στο Ταμείο Ενεργειακή Μετάβασης
  • 11%    για   τις ανάγκες   ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Τυχόν ποσό, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται  θα αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.
  • 4,5%     στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις υπό απολιγνιτοποίηση περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης.
  • -1,5%    στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
  • 1,5%     στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
  •  -0,2 (από 1% που προβλεπόταν)   στο ΥΠΕΝ για την κάλυψη δαπανών από συνδρομές της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις. Με το 1% των εσόδων από τους ρύπους που εισέπραξε πέρυσι (περί τα 10 εκατ. ευρώ) εξόφλησε πολυετείς συσσωρευμένες υποχρεώσεις.
  • 1%    στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.
  • 0,6%     στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).
  • 1% στο ΥΠΕΝ για κάλυψη λειτουργικών του δαπανών. Δεν προβλεπόταν ποσοστό στην προηγούμενη απόφαση του ΥΠΕΝ.

Τέλος, στη λίστα της κατανομής δεν περιλαμβάνονται ο  ΕΟΑΝ και ο Φορέας Διαχείρισης του Νέστου.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από τα έσοδα που προέρχονται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων, το ΤΕΜ θα εμπλουτιστεί και απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ με ένα ποσό άνω των  200 εκατ. ευρώ το οποίο θα προέλθει από τις  επιστροφές των επιπλέον εσόδων που εισέπραξαν οι  παραγωγοί ΑΠΕ που αποζημιώνονται με feed in premium από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης