Την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας επιδιώκει να αντιμετωπίσει άμεσα η γερμανική κυβέρνηση, με την εισαγωγή επιδομάτων θέρμανσης, που στόχο έχουν να ελαφρύνουν κάπως τους αυξημένους λογαριασμούς, τους οποίους ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η υπουργός Υποδομών και Κατοικίας Κλάρα Γκέιβιτς, νοικοκυριά με δύο άτομα θα μπορούν να λάβουν εφάπαξ 175 ευρώ, συν 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, ένω όσοι ζουν μόνοι θα δικαιούνται εφάπαξ καταβολή 135 ευρώ.

Ειδικές προβλέψεις αναμένονται για δικαιούχους στεγαστικού επιδόματος, φοιτητές και νέους εργαζόμενους που βρίσκονται σε φάση πρακτικής άσκησης. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, το νομοσχέδιο σχετικά με τα ενεργειακά κόστη αναμένεται να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο εντός τριμήνου, με τα προβλεπόμενα επιδόματα να καταβάλλονται αμέσως μετά.

Πάνω από 6.000 κόστος ενέργειας για οικογένειες

Από την πλευρά της η Γερμανική Ένωση Καταναλωτών θεωρεί χαμηλό το ύψος των σχεδιαζόμενων επιδομάτων, εκτιμώντας ότι αυτά θα πρέπει να ανέλθουν περίπου στα 500 ευρώ, με την Σοσιαλδημοκράτη υπουργό ωστόσο να υποστηρίζει ότι «το ποσό των 135 ευρώ είναι μεγάλο για πολλούς ανθρώπους».

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον έχει έρευνα της γερμανικής ιστοσελίδας συγκρίσεων τιμών αγοράς Check24, σύμφωνα με την οποία φέτος οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν αυξηθεί δραστικά και στη Γερμανία. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιανουαρίου 2022, το ετήσιο κόστος μιας οικογένειας για ενέργεια ξεπερνά τα 6.000 ευρώ -πρόκειται δηλαδή για περίπου 2.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021.

«Αυτή τη στιγμή η ενέργεια είναι πιο ακριβή από ποτέ» δήλωσε μάλιστα στο Spiegel ο Στέφεν Σούτνερ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Check 24. Βάσει υπολογισμών το κόστος θέρμανσης ειδικότερα έχει αυξηθεί κατά 107%. Τον Ιανουάριο του 2021, ένα μέσο γερμανικό νοικοκυριό πλήρωνε κατά μέσο όρο 1.193 ευρώ για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης ετησίως, ενώ πλέον το ποσό αυτό ανέρχεται γύρω 2.472 ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας