
Νέο γύρο sell-off βίωσαν οι διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με τον τρόπο αυτό στα αυξανόμενα σήματα από τις κεντρικές τράπεζες πως ανεβάζουν ρυθμούς για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Από την BoE στην ΕΚΤ
Θυμίζουμε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων στο 0,50%. Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη φορά από 2004 που ανεβάζει τα επιτόκια δύο φορές σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ μάλιστα τέσσερα μέλη του συμβούλιου ψήφισαν υπέρ μιας μεγαλύτερης αύξησης στο 0,75%!
Η ΕΚΤ από την πλευρά της κράτησε στάση αναμονής για την ώρα, όμως επιβεβαίωσε την ανησυχία της για την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού και ανανέωσε το ραντεβού της με τις αγορές για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, με την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ να επισημαίνει πως το συμβούλιο είναι έτοιμο «να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα». Με τον τρόπο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση τους επόμενους μήνες.

Η αντίδραση των ομολόγων
Το… χτύπημα για τις αγορές ομολόγων ήταν με τον τρόπο αυτό διπλό, ειδικά βέβαια για τα βρετανικά ομόλογα. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 0,12 μονάδες στο 1,37%, ήτοι το υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Αντιστοίχως η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σκαρφάλωσε 0,11 μονάδες στο 0,14%, σχεδόν δηλαδή σε υψηλό τριετίας.
Πάντως, το κλίμα αυτό επηρέασε και την έτερη ακτή του Ατλαντικού, με τα αμερικανικά ομόλογα να ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Το αμερικανικό 10ετές ανέβηκε 0,07 μονάδες στο 1,83%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.
Αναλυτές εκτιμούν πως ειδικά στα βρετανικά ομόλογα η πίεση θα συνεχιστεί, με δεδομένη την πρόθεση κάποιων στελεχών για δραστικότερη αύξηση των επιτοκίων από τώρα. Κι αυτό με δεδομένο πως η BoE αναθεώρησε την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό «βλέποντας» άνοδο του δείκτη στο ρεκόρ του 7,2% τον Απρίλιο. Επίσης, ανακοίνωσε πως ξεκινά τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της.
Οι αγορές προεξοφλούν τώρα μια αύξηση των βρετανικών επιτοκίων τουλάχιστον στο 1% μέχρι το Μάιο και στο 1,5% μέχρι το Νοέμβριο.
Έπεται και συνέχεια…
Στο μέτωπο της ΕΚΤ, η σημερινή στάση αναμονής από το συμβούλιο δεν εξέπληξε τις αγορές, παρά το γεγονός πως οι πάντες ανέμεναν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ μετά την χθεσινή απροσδόκητη εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,1%, για τον Ιανουάριο.
Η κυρία Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της μετά το συμβούλιο, επέμεινε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στη χρονιά, αλλά απέφυγε εντέχνως να απορρίψει κάθε συζήτηση για αναπροσαρμογή των επιτοκίων μέσα στο 2022, όπως έκανε μέχρι τώρα. Εξάλλου, ότι και να έλεγε μέχρι τώρα, οι αγορές χρήματος επέμειναν με τη στάση τους να προεξοφλούν σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης και το ίδιο έπραξαν και σήμερα.
Συγκεκριμένα, οι αγορές «δείχνουν» αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 0,25% από το -0,50% που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει πως περιμένουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις 0,1 ποσοστιαίας μονάδας από την ΕΚΤ, μέχρι τα τέλη της χρονιάς.


Latest News

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα στην Ασία - «Σιβυλλική» η Κίνα
Μετά από τα τελευταία σχόλια τόσο του προέδρου όσο και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Συνέχεια του ράλι στη Wall Street με ελπίδες για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Η Wall Street συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με χθες, αλλά περιμένει ακόμη αρκετά για να μπορέσει να επανέλθει σε μια πιο κανονική τροχιά

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

Άλμα 3% για τον DAX, ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας