Οι προσλήψεις αυξήθηκαν στις ΗΠΑ πολύ περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν, παρά την παραλλαγή Όμικρον που έστειλε «εκτός δράσης» πολλούς εργαζόμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 467.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 4%, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία (Bureau of Labor Statistics). Σημειώνεται ότι εκτίμηση του Dow Jones ήταν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι μόλις 150.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας στο 3,9%.

Τα κρούσματα Covid, ωστόσο, έχουν βυθιστεί σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες, με τον κινητό μέσο όρο επτά ημερών να μειώνεται περισσότερο από 50% από τότε που κορυφώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με το CDC. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ενώ αναμένουν ότι ο αριθμός του Ιανουαρίου θα είναι αδύναμος, βλέπουν μια περαιτέρω ανάκαμψη να έρχεται τους επόμενους μήνες.

Μαζί με τη μεγάλη άνοδο για τον Ιανουάριο, οι μαζικές αναθεωρήσεις έστειλαν τους προηγούμενους μήνες σημαντικά υψηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δεκέμβριος, που αρχικά εμφανιζόταν να ανεβαίνει κατά 199.000 θέσεις, ανέβηκε τελικά στις 510.000. Ο Νοέμβριος αυξήθηκε στις 647.000 από τις 249.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Μόνο για τους δύο μήνες, οι αρχικές μετρήσεις αναθεωρήθηκαν κατά 709.000. Οι αναθεωρήσεις ήρθαν ως μέρος των ετήσιων προσαρμογών από το BLS που είδαν σημαντικές αλλαγές για πολλούς από τους μήνες το 2021.

Για τον Ιανουάριο, τα μεγαλύτερα κέρδη στην απασχόληση εμφάνισαν οι τομείς της αναψυχής και της φιλοξενίας, όπου σημειώθηκαν 151.000 προσλήψεις, 108.000 από τις οποίες προέρχονταν από μπαρ και εστιατόρια. Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες συνεισέφεραν 86.000, ενώ το λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 61.000.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 62,2%, ένα κέρδος 0,3 της εκατοστιαίας μονάδας. Αυτό οδήγησε το επιτόκιο, το οποίο παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι της Fed, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2020 και εντός 1,2 ποσοστιαίων μονάδων από το σημείο που ήταν πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή