Η «μηχανή» της ευρωπαϊκής διπλωματίας δείχνει να παίρνει μπροστά στο μέτωπο της Ουκρανίας. Μετά από αρκετές εβδομάδες στο περιθώριο, Βερολίνο και Παρίσι επιδιώκουν να γίνουν από κομπάρσοι πρωταγωνιστές σε αυτή την κρίση, η οποία αφορά και απειλεί άμεσα στην ασφάλεια της Ευρώπης – και πάντως, σαφώς περισσότερο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο – ο πόλεμος και οι κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, με την ιδιότητα και του προεδρεύοντα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θα βρεθεί την Δευτέρα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Τρίτη δε πρόκειται να μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν είχε τουλάχιστον τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, ενώ βρισκόταν σε επαφή και με τον Ζελένσκι. Έχει δε επανειλημμένως δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή και πως πρέπει πάση θυσία να βρεθεί διπλωματική λύση. Επίσης, έχει υποστηρίξει την επεξεργασία μιας ενιαίας θέσης της Ευρώπης απέναντι στις απαιτήσεις της Μόσχας.

Ο «αόρατος» καγκελάριος

Από την πλευρά του, ο Σολτς παίρνει την Κυριακή το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον, όπου τη Δευτέρα τον περιμένει στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν. Βασικό θέμα στο «μενού» θα είναι συνολικά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και, ειδικότερα, η υπόθεση του αγωγού Nord Stream 2, που «καίει» τη Γερμανία. Στη συνέχεια, την ίδια εβδομάδα, θα ακολουθήσει τα «χνάρια» του Μακρόν, επισκεπτόμενος Κίεβο και Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά ο Γερμανός καγκελάριος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη στάση του στο Ουκρανικό. Μάλιστα, οι αντίπαλοί του και αρκετά ΜΜΕ τον έχουν χαρακτηρίσει «αόρατο», σε αντίθεση με την προκάτοχό του, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία – όπως υπενθυμίζουν – σήκωνε αμέσως το τηλέφωνο και μιλούσε με τον Πούτιν και άλλους ηγέτες, παρεμβαίνοντας «πυροσβεστικά».

Ο «δάκτυλος» Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι χθες βρέθηκε στο Κίεβο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, αναβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο και τη θέση της Τουρκίας. Φαίνεται δε ότι η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής σε τουρκικό έδαφος παραμένει ανοιχτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα