Πολύπλευρο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό ήταν και το 2021 το κοινωνικό έργο της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, όπως τονίστηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της. Ένα έργο που συνεχίζει και πολλαπλασιάζει τη μεγάλη παράδοση προσφοράς της Ναυτιλίας στη χώρα μας, και εδραίωσε την παρουσία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ως συλλογικού οργάνου κοινωφελούς προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Βενιάμης, παρουσιάζοντας τον πλούσιο απολογισμό δράσης της χρονιάς που πέρασε.

Και το 2021, μια ακόμη δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας η προσφορά της  ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ  συνεχίσθηκε αμείωτη  σε όλους τους πυλώνες στήριξης με ποικίλες πρωτοβουλίες και σκοπό η ελληνική ναυτιλία να είναι παρούσα και να συνδράμει με υπευθυνότητα το κοινωνικό σύνολο μέσα από έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο πρόγραμμα Επισιτιστικής βοήθειας που υλοποιείται σε περισσότερα από 45 σημεία σε όλη τη χώρα υποστηρίζοντας κάθε μήνα, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, με δέματα που περιέχουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική από άποψη οργάνωσης δράση με σαφή ανθρωπιστικό χαρακτήρα που ενισχύει συστηματικά χιλιάδες συμπολίτες μας σε ανάγκη.

Κινητικότητα

Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ είχε και το 2021 μεγάλη κινητικότητα στον τομέα της Υγείας, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις και προγράμματα που αποσκοπούν τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην ευρύτερη ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών της χώρας. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν η ανανέωση των κλινοσκεπασμάτων στα 120 δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και στο ΕΚΑΒ, οι εργασίες αναβάθμισης των χώρων υγιεινής δημοσίων νοσοκομείων που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και αφορούν σε συνολικά 6 μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες στην Αττική, οι σημαντικές δωρεές ειδικού εξοπλισμού και αναλωσίμων σε Νοσοκομεία και φορείς ιατρικής φροντίδας, και η δωρεά των 22 σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων, 20 εκ των οποίων διατέθηκαν στο ΕΚΑΒ και 2 στην ΕΛ.ΑΣ. Πρωτοβουλίες που ήταν συνέχεια της μεγάλης προσφοράς των 13,1 εκατ. ευρώ, της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που διατέθηκαν το 2020, στην προσπάθεια θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την επέλαση της πανδημίας.

Το 2021 υλοποιήθηκε επίσης ο τρίτος κύκλος του προγράμματος ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, μία κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λάτση και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ η οποία την χρονιά που πέρασε  απευθύνθηκε σε Νοσοκομεία Παίδων με στόχο την αναβάθμιση Παιδιατρικών Κλινικών και Μονάδων Νεογνών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 8 ακόμη πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, συνεχίσθηκε το έργο στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας στηρίζοντας τη λειτουργία δεκάδων δομών κοινωνικής φροντίδας, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής, που περιθάλπουν παιδιά που χρειάζονται προστασία, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες. Στον τομέα της εκπαίδευσης η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ συνέβαλε στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού δημόσιων σχολείων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ενώ επίσης χορήγησε υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2021 συνεχίστηκαν και οι ενέργειες υποστήριξης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού σε μαθητές δημόσιων γενικών και ειδικών σχολείων.

Εκπαίδευση

Στον τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης συνεχίζεται το απαιτητικό και πολυετές έργο αναβάθμισης των υποδομών και βελτίωσης των εγκαταστάσεων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Το 2021 υλοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στην  ΑΕΝ Ασπροπύργου με τη χρηματοδότηση του Lloyd’s Register Foundation και έγιναν έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στην ΑΕΝ Κρήτης.

Ισχυρή ήταν η στήριξη της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας με τη χορήγηση ειδών ατομικού εξοπλισμού και τεχνολογικών μέσων στην Ελληνική Αστυνομία, και την παροχή ιματισμού και στρωμάτων ύπνου στα 34 καταστήματα κράτησης της χώρας.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονιστεί η σημαντική δωρεά 10 ταχυπλόων σκαφών ειδικών αποστολών που επετεύχθη με την αποκλειστική χρηματοδότηση 12 μελών της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Τα σκάφη αυτά βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Ανατολικό Αιγαίο ισχυροποιώντας την  παρουσία του Λιμενικού Σώματος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Αντιμετώπιση πυρκαγιών

Ξεχωριστή ήταν επίσης η προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών του προηγούμενου χρόνου. Η ναυτιλιακή κοινότητα κινητοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με σκοπό να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές. Το ποσόν που έχει συγκεντρωθεί θα διατεθεί αποκλειστικά σε ενέργειες για τον ειδικό αυτόν σκοπό που θα υλοποιηθούν εντός του 2022 και επικεντρώνονται στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.  Παράλληλα σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται το πρόγραμμα στήριξης πυροπαθών Αττικής του 2018 με το απαιτητικό και χρονοβόρο έργο επισκευής των ειδικών ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma καθώς και με τη συνδρομή για την αποπεράτωση και αδειοδότηση κατοικιών πυροπαθών που για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους χρήζουν στήριξης.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ ολοκλήρωσε την παρουσίαση του απολογισμού, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα  της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ την προηγούμενη χρονιά ήταν πιο εξωστρεφής και έτυχε πολυάριθμων δημοσιεύσεων σε μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.

Ακολούθως ευχαρίστησε τους δωρητές, μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, που «χωρίς τη συμβολή τους η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ δεν θα μπορούσε να έχει φτάσει τόσο μακριά» ενώ συμπλήρωσε ότι σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια άντλησης πόρων με ορίζοντα την τριετία 2022-2024.

«Όποια κι αν είναι η συνεισφορά του καθενός από εμάς, μικρή ή μεγάλη, ανώνυμη ή επώνυμη, είναι εξίσου σημαντική και δυναμώνει τον αντίκτυπο που έχει συνολικά η ναυτιλία στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε  ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για όσα καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε «στους εκλεκτούς συναδέλφους, που σύντομα θα πάρουν τη σκυτάλη, να συνεχίσουν να κρατούν τη Ναυτιλία μας πρώτη στις θάλασσες του κόσμου και πρώτη στις καρδιές των ανθρώπων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα