Σε ετοιμότητα βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει ακόμη και το πλέον ακραίο σενάριο στην περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία.

Αυτό διαβεβαιώνουν στον ΟΤ αξιωματούχοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, οι οποίοι μόλις χθες την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου ενημέρωσαν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για το σχέδιο ενεργειακής επάρκειας της χώρας ακόμη και με το απευκταίο σενάριο που θέλει τη Ρωσία να διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Μία τέτοια εξέλιξη θα στενέψει την άνεση της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα περιορίσει δραματικά τη δυνατότητα της γειτονικής Βουλγαρίας να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου αλλά και τον εφοδιασμό νοικοκυριών και βιομηχανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το περασμένο διήμερο της Πέμπτης 3 και Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν σειρά συναντήσεων της ΡΑΕ με τους ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας, όπου κι εξετάστηκαν οι τρόποι διαχείρισης ενεργειακής κρίσης στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα δει το σημείο εισόδου ρωσικού φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο να στραγγίζει… Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν για την πλήρη επάρκεια σε LNG της στρατηγικής σημασίας αποθήκης στη Ρεβυθούσα των Μεγάρων.

Οι δεξαμενές του ΔΕΣΦΑ στο συγκεκριμένο σημείο του εισόδου συνεχίζουν να υποδέχονται φορτία LNG, τα οποία αποθηκεύονται. Οι ποσότητές τους έχοντας αεριοποιηθεί και διοχετεύονται στην αγορά μέσου του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, δηλαδή του κεντρικού αγωγού της χώρας από το Σιδηρόκαστρο έως την Αττική και των επιμέρους κλάδων μεταφοράς στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλονίκης, του Πλατέος, του Βόλου, των Τρικάλων, των Οινοφύτων, των Αντικύρων, του Αλιβερίου, της Κορίνθου, της Μεγαλόπολης και της Θίσβης.

Αν διακοπεί η παροχή του αερίου από το Σιδηρόκαστρο οι προαναφερόμενες ποσότητες θα καλυφθούν από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσας. Μπορούν να δώσουν μέχρι και 19 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Εναλλακτική πηγή θα αποτελέσει και ο νεότευκτος αγωγός TAP με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν δυναμικότητας 10 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίων.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, έχουν προχωρήσει και σε πλάνο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα αν αυτό χρειαστεί.

Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές, ζητήθηκε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης).

Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μικρές μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό, σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, η Ελλάδα δεν θα μείνει από ρεύμα.

Βοήθεια στη Βουλγαρία

Η Ελλάδα στην δυσμενή περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού μέσω του οποίου εφοδιάζεται η Βουλγαρία είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια.

Όπως λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, ο κεντρικός αγωγός του ΔΕΣΦΑ μπορεί να λειτουργήσει κι ανάστροφα και να εξάγει ποσότητες προς τη γειτονική χώρα για την κάλυψη βασικών της ενεργειακών αναγκών.

Η Βουλγαρία δεν διαθέτει εναλλακτική πηγή εφοδιασμού ενέργειας και με βάση τα σενάρια θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν σημαντικά στο ενδεχόμενο που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια