Ελαφρύτερα έως και 30% θα είναι τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 5.000.000 φορολογούμενους μετά τη νέα μείωση κατά 13% για το 2022 που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μείωση αυτή είναι μόνιμη, μεσοσταθμική και έρχεται να προστεθεί στη μείωση 22% του φόρου ακινήτων που έγινε το 2019 με αποτέλεσμα η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018 «να υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, στα φυσικά πρόσωπα, κατά 30%» όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο 34% σε σχέση με το 2018».

Με τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα μέσα στο 2022 συγκριτικά με πέρυσι παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ περίπου το 14% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν τα ίδια. Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τους έχοντες ατομική ακίνητη περιουσία αξίας έως 300.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για 6 στους 100 ιδιοκτήτες οι οποίοι είδαν και μεγάλη αύξηση στην περιουσία τους λόγω της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών.

Το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων έως τα τέλη Απριλίου.

Με τη συνολική ακίνητη περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων να φθάνει τα 750 δισ. ευρώ μετά την αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών, ο φόρος που θα βεβαιωθεί φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,233 δισ. ευρώ από 2,587 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε φέτος. Το «ψαλίδι» στον φετινό  ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 354 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τη μείωση των 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται από τον Μάιο.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι λόγω της μείωσης του φόρου και της αύξησης του αριθμού των δόσεων θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου και θα κινηθεί πάνω από 81% που έχει καταγραφεί από το 2018.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και την παρουσίαση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη:

  1. Νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ: Εφαρμόζεται μια νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου τόσο για τα κτίσματα όσο και για τα οικόπεδα με νέα κλιμάκια και νέους συντελεστές. Τα αποκαλυπτήρια της νέας κλίμακας αναμένονται με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου:
  • Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση. Οι μειώσεις είναι σημαντικές κυρίως στις περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ. Ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%. Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.
  • Αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

2. Οικόπεδα: Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

3. Συμπληρωματικός φόρος: Ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα και διατηρείται αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται:

α) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται. Επιβάλλεται πλέον ένας φόρος επί της αξίας του ακινήτου. Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Όσο πιο μεγάλη είναι η αξία του ακινήτου τόσο πιο υψηλός θα είναι ο φόρος. Από τη στιγμή που για κάθε ακίνητο θα επιβάλλεται ένας φόρος, κερδισμένοι είναι:

  •  Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας της τάξεως των 50.000 έως 100.000 ευρώ το καθένα. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο εφόσον η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μεσαία ακίνητη περιουσία, καθώς για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά και με την εφαρμογή της νέας κλίμακας και των διευρυμένων εκπτώσεων προκύπτει σημαντική ελάφρυνση.

β) Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα.

4. Εκπτώσεις: Με νέα κλίμακα θα υπολογίζονται οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης του 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα. Για 733.000 φυσικά πρόσωπα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης κατά 10%. Επίσης αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

5. Φοροαπαλλαγές: Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021. Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

–        Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

–        Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

–        Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

–        Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

–         Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

6.  Εκκαθαριστικά: Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσουν την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέχρι τα τέλη Απριλίου.

7. Δόσεις: Ο φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους θα μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Θετική υποδοχή από την αγορά

«Κάθε φόρος που μειώνεται, κάθε ελάφρυνση που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι η μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που το κύμα ακρίβειας προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα τόσο στη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κροκίδης δήλωσε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εκτός από μια μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά, δίνει μεγάλη βοήθεια στις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος το οποίο υφίσταται το τελευταίο διάστημα. «Εγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός “δύσπεπτου” και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου. Ομως το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για τον νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνο που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax