«Η παράταση των αμερικανικών δασμών στα προϊόντα ηλιακής ενέργειας στρεβλώνει το διεθνές εμπόριο και εμποδίζει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων», ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική δασμολόγησης των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παράτεινε, την Παρασκευή, για άλλα τέσσερα χρόνια τους δασμούς που είχαν επιβληθεί επί διακυβέρνησης Τραμπ στον εισαγόμενο εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας, αν και χαλάρωσε τους όρους ώστε να εξαιρεθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ διπλής όψης, τα οποία κυριαρχούν στα μεγάλα έργα των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων ηλιακής ενέργειας το 2018, αξιοποιώντας το άρθρο 201 ενός εμπορικού νόμου του 1974. Οι δασμοί αρχικά ανέρχονταν στο 30% και αργότερα μειώθηκαν στο 15%.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέμεινε στην παράταση των μέτρων του άρθρου 201 παρά την έντονη αντίθεση των εμπλεκόμενων μερών σε εσωτερικό και εξωτερικό, και αυτή η απόφασή της, όχι μόνο δε βοηθά στην υγιή ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ, αλλά και διαστρεβλώνει την ομαλή τάξη στο διεθνές εμπόριο φωτοβολταϊκών ως νέα προϊόντα ενέργειας», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Η Κίνα αναμένει «συγκεκριμένη δράση» από ΗΠΑ

Η Κίνα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν «συγκεκριμένη δράση» για να διευκολύνουν το ελεύθερο εμπόριο στον τομέα των νέων προϊόντων ενέργειας και «να συμβάλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου».

Καθοδηγούμενοι από τον αυξανόμενο προστατευτισμό στο εξωτερικό καθώς και από την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση, οι κατασκευαστές προϊόντων ηλιακών ενέργειας της Κίνας έχουν επικεντρωθεί ολοένα και περισσότερο στην εγχώρια αγορά.

Η ισχύς σε φωτοβολταϊκά πάρκα της Κίνας σημείωσε αύξηση-ρεκόρ κατά 54,9 γιγαβάτ (GW) πέρυσι και ανήλθε συνολικά στα 306,6 GW. Στόχος της χώρας είναι η συνολική ισχύς αιολικής και ηλιακής ενέργειας να φτάσει τα 1.200 GW συνολικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από 635 GW στο τέλος του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green