
Στο πένθος έχει βυθιστεί ο κόσμος του πολιτισμού από την απώλεια της Μαριανίνας Κριεζή.
Η 75χρονη στιχουργός έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο.
Είχε γράψει τα τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» και είχε μεταφράσει/διασκευάσει διάφορα έργα με παιδικό περιεχόμενο.
Επίσης, είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας.
Μερικά από τα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή της είναι τα εξής: «Τα ήσυχα βράδια» της Αρλέτας, «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, «Παραιτούμαι» της Δήμητρας Γαλάνη, «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη, «Η ζωή είναι γυναίκα» της Ελένης Δήμου.
Η τελευταία την αποχαιρέτησε με τον δικό της τρόπο μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Συγκεκριμένα, η Ελένη Δήμου πόσταρε μία κοινή τους φωτογραφία και έγραψε: «Αποχαιρετώ μια από τις πιο σπουδαίες στιχουργός που έβγαλε αυτή εδώ η χώρα. Μια από τις γυναίκες της ζωής μου που τόσο βοήθησαν για την εξέλιξη μου στο τραγούδι. Καλό ταξίδι ψυχή μου
Μαριανίνα Κριεζή η σπουδαία έφυγε».
Η ανάρτησή της
Τη δική του ανάρτηση για τον χαμό της Μαριανίνας Κριεζή έκανε και ο Λάκης Παπαδόπουλος. Ο τραγουδοποιός δημοσίευσε το τραγούδι «Τα ήσυχα βράδια» και της το αφιέρωσε. «Στην Μαριανίνα μας…», σημείωσε στη λεζάντα.
Λίγα λόγια για την Μαριανίνα Κριεζή
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό και κατάγεται από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να πάρει πτυχίο, και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ολοκλήρωσε τις εκεί διετείς σπουδές της.
Το 1969 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.
Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».
Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.
Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».


Latest News

‘Εφερε την Εθνική Βιβλιοθήκη από τον 19ο στον 21ο αιώνα
Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

Θρήνος στον κόσμο της μόδας - «Εφυγε ο Πάκο Ραμπάν»
Εγινε διάσημος για τα παγκοσμίου φήμης αρώματά του και τις «θηλυκές» δημιουργίες του

Σε ποια σημεία της πόλης βρίσκουν οι άνθρωποι την ευτυχία
Μια ανάλυση των tweets μέσω γεωγραφικής ετικέτας αποκαλύπτει μια σειρά συναισθημάτων, ανάλογα με το πού βρίσκεστε σε μια πόλη

Επιστρέφουν 15 αρχαία αντικείμενα που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων στην Ελβετία
Τα αντικείμενα αυτά τελούσαν υπό συντηρητική κατάσχεση από τις Αρχές της Γενεύης

Αγοράζοντας μετοχές Πικάσο και Βαν Γκογκ
Η πλατφόρμα ARTEX που δημιουργήθηκε στο Λίχτενσταϊν είναι το πρώτο χρηματιστήριο τέχνης στον κόσμο.

Πώς οι ρώσοι ολιγάρχες παρακάμπτουν τις κυρώσεις μέσω της... τέχνης
Πού στρέφει τις έρευνές της η εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» προειδοποεί: Το πάρτι τελείωσε... επώδυνη επιστροφή στην πραγματικότητα
Πώς θα συνηθίσουν οι επενδυτές σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων

Ποιος θα ενσαρκώσει τον βασιλιά της ποπ στην μεγάλη οθόνη
Οι περισσότεροι άνθρωποι της showbiz θεωρούν ότι κανένας δεν θα μπορούσε να αποδώσει πιστά τον Τζάκσον

Μια γκαλερί για συσσίτια
Οι γκαλερί είναι σημεία συνάντησης συχνά ευκατάστατων πολιτών. Ένας εικαστικός από τη Βόννη έχει μετατρέψει μια γκαλερί σε κοινωνική κουζίνα με συσσίτια για όσους έχουν ανάγκη.

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Μπροντσίνο
Το έργο απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα που κρατά πένα και φύλλο χαρτιού