
Όταν ξεσπά ένα κρούσμα οπαδικής βίας, όλοι σπεύδουν να την καταδικάσουν.
Όλοι έχουν κάτι να πουν, όλοι έχουν μια κουβέντα αποτροπιασμού, όλοι δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν.
Και μετά απλώς μετράμε τον χρόνο που θα περάσει μέχρι το επόμενο θύμα.
Και αυτό γιατί ποτέ δεν ασχολούμαστε με το ποιος ενθαρρύνει, καλλιεργεί και συντηρεί την οπαδική βία.
Ούτε με τους μηχανισμούς που την συγκαλύπτουν και επιτρέπουν μια διάχυτη αίσθηση ατιμωρησίας.
Για όλους αυτούς που τελικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη μεταφορά ή αναλογία.
Και αυτό απλώς συντηρεί τον φαύλο κύκλο της βίας.
Και τα σκέφτομαι όλα αυτά γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να τα βλέπουμε όλα αυτά ως αυτονόητα.
Δεν μπορεί για παράδειγμα να έχει μπει πρόεδρος ομάδας σε αγωνιστικό χώρο με πιστόλι στη μέση και ακόμη να μην έχει καν γίνει το δικαστήριο.
Δεν μπορεί για παράδειγμα ένα μέλος του ΔΣ μιας ΠΑΕ, όπως ο Γιώργος Σαββίδης, να ανεβάζει φωτογραφίες με μαχαίρια στο instagram, μαχαίρια σαν κι αυτά που χρησιμοποιούν οι χούλιγκαν ενάντια στους «εχθρούς» τους και αυτό να θεωρείται ως απλώς άλλη μια φωτογραφία ενός influencer.
Δεν μπορεί για παράδειγμα να στελεχώνονται οι υποδιευθύνσεις αθλητικής βίας από αστυνομικά όργανα που μετά φωτογραφίζονται ως οπαδοί, όπως έκανε μια αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη την ώρα που ο γιος της εμπλέκεται σε σοβαρές υποθέσεις οπαδικής βίας.
Δεν μπορεί να προσπερνάμε γεγονότα όπως ο θάνατος ενός οπαδού δύο χρόνια πριν, πάλι στη Θεσσαλονίκη, όπου ανάμεσα σε αυτούς που καταδικάστηκαν για το επεισόδιο περιλαμβανόταν και άνθρωπος με σχέσεις με παράγοντες ομάδας, αλλά το γεγονός αντιμετωπίστηκε απλώς ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό»
Όλα αυτά δεν είναι απλώς συμπτώσεις.
Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας πολύ προβληματικής κατάστασης.
Όλα αυτά δείχνουν πώς διαμορφώνεται ένα κλίμα που οι χουλιγκάνοι θα το δουν ως παρακίνηση, νομιμοποίηση και τελικά ασυλία.
Ένα κλίμα όπου η βία αντιμετωπίζεται ως θεμιτός τρόπος υποστήριξης της ομάδας, ως στοιχείο που κάνει την ομάδα «πιο δυνατή».
Ένα κλίμα όπου η έννοια του αθλητικού παράγοντα επεκτείνεται και σε αυτή του αρχηγού ορδών από τραμπούκους.
Ένα κλίμα στο οποίο όσοι δεν αντιδρούν τώρα, με έργα και όχι λόγια, θα είναι απλώς συνένοχοι στο επόμενο έγκλημα.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.