«Η Ρωσία, στο ανώτατο επίπεδο, έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Βασίλι Γκαβρίλοφ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Έκανε λόγο για «μια συνηθισμένη προπαγανδιστική καμπάνιας» και μια «επικοινωνιακή υστερία εναντίον της Ρωσίας», με στόχο «τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, πρωτίστως στις χώρες της Δύσης, αλλά και παγκοσμίως».

«Προφανώς από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, με αφορμή τα δήθεν χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν, δεν αλλάζουν οι μέθοδοι της πολιτικής της Ουάσιγκτον. Τα ΜΜΕ ορισμένων χωρών, παρουσιάζουν συνεχώς τη Ρωσία ως επιτιθέμενη. Πρόκειται απλά για ανοησίες», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια προβοκάτσια στην περιοχή.

«Όλες οι προβλέψεις που έχουν γίνει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο για ημερομηνίες της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, δεν εκπληρώθηκαν. Και δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν. Βλέπουμε διάφορες κινήσεις και πάλι προπαγανδιστικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα όταν οι ΗΠΑ απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους από την Ουκρανία με στόχο τη δημιουργία αντι-ρωσικών εντυπώσεων», επισήμανε.

Εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον κ. Γκαβρίλοφ, «ακόμα και το καθεστώς του Κιέβου, επίσης σε επίπεδο της κυβέρνησης, λέει στην Ουάσιγκτον, “μας προκαλείτε ζημιά με τις πολεμικές δηλώσεις σας. Δεν βλέπουμε αποδείξεις επικείμενης ρωσικής εισβολής. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα τουλάχιστον”, όπως λένε στο Κίεβο».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ουκρανία είναι «πρωτίστως ένα εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ που ασκούν την πολιτική της συγκράτησης, της ανάσχεσης της Ρωσίας, όπως και της Κίνας προφανώς», συμπληρώνοντας πως «το έχουν κατανοήσει και οι ουκρανικές αρχές και για αυτό κάνουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις που πάνε κόντρα στην πολιτική των ΗΠΑ». «Και τώρα οι Ουκρανοί προσπαθούν να κάνουν πίσω αλλά δεν θέλουν να τους ακούσουν ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται όλα εντός των ρωσικών συνόρων», λέγοντας πως «δεν υπάρχει κάποια ειδική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά σύνορά μας». «Γίνονται ορισμένες ασκήσεις, αλλά γίνονται συνεχώς στη Ρωσία. Τα στρατεύματά μας πρέπει να φυλάνε το ρωσικό έδαφος. Είναι οι υποδομές του ΝΑΤΟ που πλησιάζουν τα ρωσικά σύνορα με ένταξη και νέων μελών. Και συμβαίνει ακριβώς αυτό, όχι το αντίθετο. Δεν είναι η Ρωσία που πλησιάζει στα σύνορα του ΝΑΤΟ», διεμήνυσε.

«Έχουμε δει και fake news από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο δημοσίευσε ότι η Ρωσία δήθεν εισέβαλε ήδη στην Ουκρανία. Μετά μάλιστα ζήτησαν συγγνώμη, λέγοντας πως έκαναν ήταν λάθος», δήλωσε.

Πιθανή η προβοκάτσια

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «τον Αύγουστο του 2008, όταν ο Γεωργιανός πρόεδρος Σαακασβίλι επιτέθηκε εναντίον της αυτόνομης περιοχής της Οσετίας, τα δυτικά ΜΜΕ για μερικές μέρες έδειχναν γεωργιανά άρματα μάχης και έλεγαν ότι είναι ο Ρωσικός στρατός που εισβάλλει στη Γεωργία».

Ερωτηθείς εάν θα βρεθεί μια ισορροπία ώστε να κερδίσουν ο διάλογος και η ειρήνη έναντι του πολέμου και της έντασης, ο κ. Γκαβρίλοφ ευχήθηκε να υπάρξει ειρήνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς είναι πάντα υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας».

«Τώρα απλώς προκαλούν την κλιμάκωση της έντασης και όχι την αποκλιμάκωση που χρειαζόμαστε όλοι. Αλλά και το Κίεβο πρέπει να δείξει αυτοτέλεια και νηφαλιότητα και να ξεκινήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, με στόχο την ειρηνική επίλυση της εμφύλιας κρίσης», δήλωσε.

«Όπως και για το Κυπριακό, οι Συμφωνίες του Μινσκ που προβλέπουν την παροχή ειδικού καθεστώτος στις περιοχές του Ντονμπάς, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, έχουν γίνει μέρος του διεθνούς δικαίου. Έχουν εγκριθεί με το ψήφισμα 2202 του ΣΑ του ΟΗΕ», κατέληξε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας