Το 2021 οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones, Nasdaq και Standard and Poor’s 500, έκλεισαν με εντυπωσιακές αποδόσεις, παρουσιάζοντας ετήσια κέρδη της τάξης των 18.7%, 21.4% και 26.9%, αντίστοιχα.

Όμως δεν ακολούθησαν αυτή την εντυπωσιακή πορεία όλες οι μετοχές που συνθέτουν τους παραπάνω δείκτες.

Συγκεκριμένα για τον Dow Jones, το εύρος των αποδόσεων των επιμέρους μετοχών κυμάνθηκε από +56.2% μέχρι -14.5%, όταν ο μέσος όρος του δείκτη ήταν +18.7%!

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζουμε τις 30 μετοχές των εταιρειών Blue Chips που αποτελούν τον Dow Jones Industrial Average, σε κατάταξη βάσει της ετήσιας απόδοσής τους.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Οι μετοχές-νικητές του 2021 ήταν αυτές των εταιρειών Home Depot με 56.2%, Microsoft με 51.2% και Goldman Sachs με 45.1%, οι οποίες υπεραπέδωσαν εντυπωσιακά σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές αλλά και τον μέσο όρο του Dow Jones.

Από την άλλη πλευρά οι μετοχές-ηττημένοι, αυτές δηλαδή που υποαπέδωσαν, ορισμένες εκ των οποίων εμφάνισαν μάλιστα και αρνητικές αποδόσεις, ήταν αυτές της Walt Disney με -14.5%, της Verizon Communications με -11.6% και της Boeing με -6.0%.

Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται η σημαντικότητα των συμβούλων και διαχειριστών κεφαλαίων, όχι μόνο ως προς την ικανότητα κατάλληλης χρονικής τοποθέτησης του χαρτοφυλακίου (αυτό που στον κόσμο των επενδύσεων ονομάζεται market timing), αλλά ιδιαίτερα ως προς την ικανότητα επιλογής μετοχών winners και αποφυγής μετοχών losers (αυτό που στην διαχείριση χαρτοφυλακίου ονομάζεται stock picking).

Αρθρο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts