Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις τους τελευταίους μήνες επέτειναν στην ήδη επιβαρυμένη αγορά φυσικού αερίου, ωθώντας σε αναζήτηση νέων προμηθευτών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fitch Ratings τη Δευτέρα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να καθυστέρησαν τον αγωγό Nord Stream 2 της Gazprom που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, αυξάνοντας την αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου και οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Προσθέτει επίσης, ότι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και οι μειωμένες παραδόσεις από τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

«Ενώ η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο διαφοροποιημένη βάση προμηθευτών και ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε η Fitch.

Και υπογράμμισε ότι η ρωσική Gazprom ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της ηπείρου.

«Παρόλο που η εταιρεία φέρεται να συνέχισε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις παράδοσης βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων, δεν έχει προσφέρει ουσιαστικούς όγκους στην αγορά spot. Αυτό είχε ως συνέπεια οι παραδόσεις του αγωγού Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά να μειωθούν», ανέφερε η δήλωση.

Η Fitch είπε ότι οι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου συνέβαλαν στον μετριασμό των μειωμένων παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή